Visszaüt a dollárfegyver

2023. június 28. 16:27

Az USA egyre látványosabban fegyverként tekint a dollárra. Minél inkább politikai eszközként használja azonban rövid távú céljai elérésére, annál kevésbé lesz vonzó a világ többi részén. A folyamat elindult: az amerikai valuta kezdi elveszíteni dominanciáját.

2023. június 28. 16:27
null

Santo Martin vezető elemző és Bácsi Attila junior elemző írása a Mandiner hetilapban

A tartalékvaluták azok a pénznemek, amelyekben a jegybankok és a nemzetközi szervezetek a deviza­tartalékaikat tartják. Alapvető ismérveik, hogy a nemzetközi kereskedés elsősorban ezekben a pénznemekben zajlik, és az árfolyamuk hosszabb időtávon keresztül is viszonylag stabil, vagyis tartalékként is őrzik az értéküket. Jellemzően a vezető globális hatalom valutája tölti be ezt a funkciót, így a világpiac első számú tartalékvalutája évtizedek óta az amerikai dollár. A tartalékvaluta-szerep kedvező az adott országnak is, tekintve, hogy növeli a befektetői bizalmat és így a forrásbevonás lehetőségét még turbulens gazdasági környezetben is.

Mi jöhet utána?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!