Konzervatív kultúrfölény – A nemzeti maximum kora

2023. június 28. 14:33

A 21. század második-harmadik évtizedében kapnak esélyt a nemzeti-konzervatív erők arra, hogy a száz évig meghatározó baloldali-liberális kulturális hegemóniának véget vessenek. Ebben nyer történelmi jelentőséget a jobboldali pártpolitika és a nemzeti értelmiség természetes szövetsége.

2023. június 28. 14:33
null
Békés Márton
Békés Márton

Hatvany Lajos író, kritikus, a magyar irodalmi modernizmus kapcsán rendre megemlegetett „utolsó mecénás” történetünk idején Ignotus Hugóval és Fenyő Miksával együtt az immár két esztendeje működő Nyugat alapítója. 1910 nyarán programatikus igénnyel írta meg a folyóirat apológiáját, fiktív személyek gyakran hallható ellenvetéseivel szállva vitába. Szellemes megoldással hat vádat mutatott be és szedett darabokra, köztük a Nyugat körül sereglő új irodalmi irányzat író-költőinek feltételezett bel-budapestiségét, hagyományellenességét, külföldmajmolását, magyartalanságát.

Százéves háború

Az utolsó vádpontot úgy interpretálta, hogy „egy fiatal főúr mondotta nekem, hogy az arisztokrácia, mely lényegében konzervatív, nem lelkesedhetik az új magyar irodalomért”, pedig „ebben az új életben meg kell újulnia mindennek, még… még a konzervativizmusnak is”. Kétségtelen! Ennek hiányában az írogató kortárs mágnások konzervativizmusa „természetesen nem oly konzervativizmus, mely akár egy percig is gondolkodóba ejt” – szólt a lesújtó ítélet. Aztán hozzátett valami olyasmit, amit érdemes hosszabban is idézni: „Félve gondolok a napra, mikor a konzervativizmusnak nálunk: Vicomte D’Haussonville-jei, comte de Vogue-jei, Brunetière-jei, Barrés-jei, Bourget-jei, Lemaitre-jei támadnak, kik napokra megingatnak nézeteimben, ha természetem egész ellenállásával feszülök is neki érveiknek. […] Félelmes emberek! és mégis valami perverz-esztéta vágyakozással idekívánom őket hozzánk. El szeretném magamat bűvöltetni logikájuk, stílusuk, tudásuk által – aztán nekik akarok rontani […]. Mi várjuk, várjuk a hozzánk illő – ideírom a szót – hozzánk méltó ellenfélt.” A sorok alig rejtegetett önhittsége nagyon is megalapozottnak hatott, hiszen a kulturális konzervativizmus már csak helyzeti energiája folytán is lassabb, esetlegesebb és kidolgozatlanabb volt, mint az a harapósan öntudatos áramlat, melyet Ady egyik programverse „lelkünk erős, tavaszi riadójának” nevezett.

2002 februárjában több mint tízezer ember jelenlétében megnyílik a diktatúrák áldozatainak emléket állító Terror Háza Múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatti épületben <br> Fotó: MTI/Tóth Gyula
2002 februárjában több mint tízezer ember jelenlétében megnyílik a diktatúrák áldozatainak emléket állító Terror Háza Múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatti épületben
Fotó: MTI/Tóth Gyula
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2023. július 03. 15:14
Ebben az évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Erre a célra a magyar kormány biztosított 8 milliárd forintot. Madách Imre születésének ugyancsak 200. évfordulója van ez évben. Az ő ünneplésére ZÉRÓ forint jutott. MIÉRT?!
csjanos
2023. július 03. 10:03
...KORREKT DOLGOZAT....csak így tovább..
MyOp
2023. július 03. 08:30
Ó, hát a konzervativizmus meg is újult, olyannyia, hogy a fent nevezett fiatal arisztokrata főúr, manapság nem tenné zsebre azt a bánásmódot, ahogy egykori cselédjeinek utódai bánnának vele, immáron új, cseléd utódokból lett, mágnásokként, amolyan újgazdag arisztokratákként. Két latin mondás is illik ide: Sic transit gloria mundi, illetve: Nihil novi sub Sole. Az új főispánok kora ez.
RasPutin
2023. július 03. 08:28
A Nemzeti Színház székeit sem tudjátok nézőkkel megtölteni. Milyen kultúrfölényről pofázol narancsbolsevik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!