Nincs gáz: van gáz

2023. március 15. 11:50

Mennyire biztonságos hazánk energiaellátása az orosz–ukrán háború és az európai energiaválság idején? Lesz-e elég gáz, és ha igen, mennyiért? Kiváltható-e az orosz gáz, és ha igen, mivel? Mi a helyzet a megújuló energiaforrásokkal? Összefoglalónk.

2023. március 15. 11:50
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban

A koronavírus-járvánnyal kezdődő és az ukrajnai háborúval még súlyosabbá váló energiaválság ráirányította a figyelmünket az energiaellátás biztonságának fontosságára. A gazdaság működőképességének és az emberek biztonságos életének fenntartásához szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű energiára. Hogyan is néz ez ki jelenleg? Milyen most Magyarország energiahelyzete, és mik a céljaink az energiapolitika területén?

A KSH adatai szerint Magyarország éves primer energiafelhasználása az utóbbi években 1100 petajoule körül alakult. Ez az elsődleges energiahordozók (kőolaj, földgáz, szén, nukleáris fűtőanyag és a megújuló energiaforrások) hazai megtermelésének, külkereskedelmi mérlegének és a belföldi készletváltozásnak az eredője. Magyarország a földrajzi adottságai, illetve az energiahordozók gazdaságos kitermeléséhez szükséges technológia és infrastruktúra állapota okán e mennyiségnek kicsit kevesebb mint a felét tudja előállítani. Energiafüggőségünk, azaz a nettó import aránya az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat,

de még mindig 50 százalék felett van, és az adottságaink miatt csak hosszabb távon csökkenthető jelentős mértékben.

Ennek egyik oka, hogy primer energiafelhasználásunk nagyjából egyharmadát a földgáz teszi ki. Magyarország földgázfelhasználása 2021-ben az előző évhez képest némileg növekedve elérte a 11,6 milliárd köbmétert. Ennek csak viszonylag kis részét, 1,5 milliárd köbmétert tudunk fedezni hazai termelésből, ezt szeretné most a kormány meg­növelni 2 milliárdra. Ez azonban nem lesz egyszerű. Igaz, hogy hazánknak jelentős földgázkészletei vannak, de a döntő többségük konvencionális technikával nem termelhető ki, és még a jelenlegi piaci helyzetben sem feltétlenül gazdaságos. Az energiacégek így kétszer is meggondolják, hogy van-e értelme a drága és évekig tartó feltárásnak. A Mol ennek ellenére végez ilyen munkát, ám az rövid távon nem oldja meg az ország energia­kitettségének problémáját.

Az éves földgázfelhasználásunk jellemzően 10-11 milliárd köbméter körül alakul, de ennél valamivel többet, nagyjából 12 milliárd köbmétert importálunk évente, és egy részét továbbértékesítjük. A behozatal 85 százaléka orosz forrásokból érkezik, részben közvetlenül Oroszországból, részben európai kereskedelmi partnereken keresztül. A többi orosz gázt, az lng-t és az egyéb forrásból érkező energiahordozókat piaci szereplőktől vásároljuk. A biztonságunkat növeli Magyarország európai léptékben nagynak számító, 4,43 milliárd köb­méteres gáztároló kapacitása.

Van gáz? Nincs gáz?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!