Valéry, élet

2023. február 08. 19:58

2023. február 08. 19:58
Leimeiszter Barnabás

„Meg kell próbálni élni!” A felkiáltás A tengerparti temető utolsó versszakában ugyanúgy alapvető, univerzálisan visszhangzó tételmondat, mint a sokat idézett rilkei utasítás: „Változtasd meg élted!” Paul Valéry talán pontosabban is érzékelteti a nehézségek – mondjuk így – rendjét vagy irányát. Rávilágít, hogy mielőtt bármiféle változást megkísérelnénk eszközölni, végrehajtanánk azt az egzisztenciális fordulatot vagy ugrást, amelynek nyomán a magasabb-marandóbb emberi lehetőségek célba vehetők, először is életre kell szert tennünk, ami korántsem olyan egyszerű, mint hinnénk. Az egyetlen valóban fontos „életfeltételről” ír tehát Valéry. Van olyan élet, sugallja a sète-i temetőben szerzett, öröklétet és pusztulást összegző, fájdalmas-euforikus tapasztalat hatása alatt, van a  létezésnek egy olyan sajátos dimenziója, ami nem egyenlő azzal, hogy megszülettünk. Nem „tudja le” helyettünk a test, a szabályos lélegzetvétel, szerveink kielégítő működése, nem ad róla bizonyságot semmiféle megszokott életjel és biológiai tényező.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!