Muszáj megragadni az ötkarikás esélyt!

2023. február 01. 11:39

Bár a múlt héten befejeződő világbajnokságon a minimális célt elérte a férfi-kézilabdaválogatott, szakmai körökben is kérdéses, mi az oka a csapat szélsőséges teljesítményének. Ezt próbáljuk megfejteni a korábbi világklasszis Kovács Péterrel, a minden idők legjobb magyar eredményét elérő válogatott tagjával.

2023. február 01. 11:39
null

Vámos Tamás interjúja a Mandiner hetilapban

Kezdjük egy kis visszatekintéssel: hogyan fogadta a tavalyi, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság 15. helyét?
Azért is voltam különösen szomorú, mert nagyobb összegben mertem volna arra fogadni, hogy továbbjutunk a csoportból. Azt mondtuk, az Eb-n a 22 ezer ember úgymond összenyomta a csapatot, a 2023-as világbajnokságon pedig a nagy tét… Ha ez így van, akkor a magyar válogatott ebben az összetételben nem képes komoly feladatra.

Muszáj egyből a jövőt is firtatni, hiszen már a világbajnokság előtt nyilvánosságra került: visszalépünk az Ausztriával és Svájccal közösen tervezett női Eb rendezésétől.
Sajnálatos, hiszen minden hazai rendezésű világesemény nagyon jót tesz a sportágnak – de valahol érthető a lépés. Elsősorban pénzügyi kérdés, azt pedig el kell fogadni, hogy a jelenlegi helyzetben a tetemes többletköltségeket nem tudtuk vállalni. Vannak olyan területek, amelyek most fontosabbak, mint egy újabb Európa-bajnokság megrendezése – még ha hármas szereposztásban történt volna is.

Egy gondolat erejéig még visszatérve a tavalyi Eb-re: Kocsis Máté szövetségi elnök akkor azt nyilatkozta, a számok nem hazudnak, hiszen számos tényezőben, többek között lövőerőben, gyorsaságban, a pontos átadások és a gólpasszok számában, valamint védekezésben jócskán elmaradtunk a kontinens élmezőnyétől. A világbajnokságon látottak alapján vajon mennyit fejlődtünk egy év alatt?
Egyszerű a képlet: akkor három edző készítette fel a csapatot, a stábban Chema Rodríguez a támadásokért, Nagy László szakmai alelnök a védekezésért volt felelős, Gulyás István szövetségi kapitány pedig összefogta a feladatokat. A balul sikerült Európa-bajnokságot követően a stábból két embert eltávolítottak, és megtartották a spanyolt – aki ugyanúgy benne volt az Eb-bukásban. Ráadásul a szövetségi kapitány az év jelentős részét nem is Magyarországon tölti, hiszen a portugál Benfica vezetőedzőjeként is tevékenykedik. Ezek után nincs értelme bármiféle fejlődésről beszélni, az előrelépés okait kutatni. Sőt, hiába az olimpiai kvalifikáció, nyugodt szívvel kijelenthető: inkább visszaestünk…

Elvesztettük a 7. helyért zajló, Egyiptom elleni mérkőzést. Ilics Zorán könnyei <br> Fotó: MTI/Kovács Tamás
Elvesztettük a 7. helyért zajló, Egyiptom elleni mérkőzést. Ilics Zorán könnyei
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!