Magyar vér folyik Kelet-Ukrajnában

2023. február 05. 07:03

Az egy éve húzódó háborúban tartósan a legkeményebb harcok sűrűjében van, és többször súlyos veszteségeket szenvedett az ukrán 128. kárpátaljai önálló hegyi rohamdandár – ahová a magyar férfiak zömét is behívták.

2023. február 05. 07:03
null

Somkuti Bálint írása a Mandiner hetilapban

 

Az utóbbi időszakban számos hír érkezett a donbaszi Bahmut és Szoledar környékén zajló súlyos harcokról, és mindkét oldal hadijelentéseiben megjelent a kárpátaljai kiegészítésű hegyi alakulat.

A katonaköteles kárpátaljai magyar férfiak jelentős részét ebbe a 128. dandárba hívták be.

Mielőtt belekezdenénk a nagy múltú alakulat ismertetésébe, érdemes néhány szót ejteni a modern hadkiegészítés rendszeréről. Békeidőszakban még a tömeghadseregek is gazdaságilag fenntartható, csökkentett békeállománnyal működnek, amelyet egy adott földrajzi területről egészítenek ki a sorkötelesekkel, illetve hadiállapot esetén a behívottakkal. Az ukrán hadkiegészítési rendszerben a 128. dandár hadkiegészítési körzete Kárpátalja.

Az alakulat története meglepő fordulattal a Turkesztáni autonóm szovjet szocialista köztársaságban kezdődött 1922-ben. A 83. hegyi lövészhadosztálynak nevezett alakulat 1942-ben részt vett a második világháború egy elfeledett hadműveletében, Irán 1942-es brit–szovjet megszállásában, majd a mai Dél-Oroszországban harcolt, később részt vett a Krím visszafoglalásában. Az időközben 128. gárda hegyi lövészhadosztályra átnevezett egység részt vett Kárpátalja elfoglalásában, és a Felvidéken át a csehországi Olomoucig jutott. A világháború után Munkácsra diszlokálták.

Harcolt 1956-ban Budapesten,

s az év decemberében Esztergomban átnevezték 128. gárda gépesített lövészhadosztályra. 1958-ban helyezték vissza Munkácsra. Az alakulat 1992-ben a Szovjetunió felbomlásával Ukrajnához került.

 

2004-ben hadosztályból dandárrá, 2013-ban hegyi roham­dandárrá szervezték át a 2000 óta a kárpátaljai jelzőt is nevében viselő egységet. Érdekesség, hogy a hegyi kiképzése miatt elitalakulatnak számító dandárt 2014-ben bevetették a kelet-ukrajnai szeparatista „népköztársaságok” elleni harcokban, és a debalcevei katlant a kiürítésig tartotta. Akkori parancsnoka, Szerhij Saptala mai vezérkari főnök a legmagasabb kitüntetést, az Ukrajna Hőse elismerést kapta. A 2015-ben elinduló szovjettelenítési folyamat részeként először az alakulat türkmenisztáni elismeréseit, majd a gárda megnevezést törölték, beszédes módon azonban a Kárpátalja elfoglalásáért kapott szovjet elismerés megmaradt. Szomorú tény, hogy

1956-ban Moszkva a magyarok ellen, 2022-ben Kijev az oroszok ellen küldte a kárpátaljai egységet.

A hegyi rohamdandár utolsó elérhető, 2018-as hadrendje mindössze egyetlen specialista- alegységet, az ungvári 15. hegyi gyalogzászlóaljat tartalmazza. A munkácsi 21. és 36. gépesített gyalogos­zászlóalj, az ungvári 16. harckocsizászlóalj és az ismeretlen diszlokációjú 17. dandártüzérségi osztály önjáró tüzérségi eszközei, illetve az önálló státuszból fakadó számos támogató és kiszolgáló – légvédelmi, radaros, vegyvédelmi, karbantartó stb. – alegység miatt az alakulat sokkal inkább hagyományos gépesített gyalogsági dandár, mint könnyű fegyverzetű specialistaegység.

Az elérhető információkból kitűnik, hogy a 128. dandár a tavaly február óta tartó háborúban mindig a harcok sűrűjében járt. Az áprilisban a Donbasz területén meginduló orosz támadás ellen Kreminna városban védekezett, s

És itt álljunk meg egy pillanatra. Bár pontos számokat érthető okokból nem tudni, a modern hadseregekben a létszám 33 százalékának elvesztésekor már súlyos veszteségekről szoktak beszélni, 50 százaléknál pedig haladéktalanul ki szokták vonni a frontvonalból az alakulatot feltöltésre, ugyanis ilyen arányoknál már jelentősen csökken a harcérték.

Ez azért fontos, mert legközelebb az augusztusi déli ukrán ellentámadásban szerepelt a kárpátaljai dandár, ami arra utal, hogy a valós tavaszi veszteségek súlyosabbak lehettek a hivatalosnál. A fentieknek az sem mond ellent, hogy a védelmi minisztérium honlapja ismeretlen helyszínnel beszámolt arról, hogy a dandár júniusban megsemmisített egy orosz T-90A harckocsit. Ez lehet dezinformáció és valós is, előfordulhat, hogy a dandár valamelyik kisebb veszteségeket elszenvedő alegysége más alakulat átmeneti alárendeltségében a fronton maradt.

A nyári ukrán ellentámadás idején a kárpát­aljaiak ismét jelentős küzdelmeket vívtak.

Erre utal, hogy a lakosság morálját kiemelt szempontként kezelő és a katonai veszteségekről szóló híreket apránként csepegtető vezetés szeptember elején gyásznapot rendelt el, amikor a dandár hét halottját temették el egyszerre. Nyílt forrásokból nem állapítható meg, mikor került át Herszonból északabbra, a Donbaszba a hegyi alakulat, ahol a Vagner Csoport már hónapok óta araszolt Bahmut és Szoledar felé – annyi valószínű, hogy Herszon november közepi visszafoglalása után. A területen az orosz haditudósítók szerint már korábban is súlyos veszteségekkel járó harcok zajlottak, amit ukrán oldalról nem erősítettek meg.

Ebben a környezetben látott napvilágot január elején az a hivatalos orosz közlés, amely szerint súlyos veszteségei miatt kivonták a 128. hegyi rohamdandárt Szoledarból. Ezt nyílt forrásokból nem sikerült megerősíteni, de tény, hogy a város orosz kézre került, és január közepén a War in Ukraine ukrán Youtube-csatorna már a Zaporizzsja melletti, Omelnik és Ljubicke térségében húzódó fronton tüntette fel a 128-ast. Január 25-ei jelentések szerint újabb légi és szárazföldi támadások érték az alakulatot, s ellenőrizhetetlen orosz hivatalos közlések alapján erejének 70 százalékát elvesztette.

A beérkező hírek szerint jó eséllyel kijelenthető, hogy a 128-asok ismét súlyos veszteségeket szenvedtek el,

és újabb, ezúttal harmadik vagy negyedik feltöltésre lesz szükségük. A kényszersorozásról szóló videókat látva minden józanul gondolkozó emberben egyetlen kérdés fogalmazódik meg: mikor lesz már vége ennek a tragédiának?

Nyitókép és képek: 128brigade.com

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. február 06. 11:56
Orbán Viktor béketerve mindenkit megvéd a brutális ukrán nácikoktól!
Igazszó
2023. február 05. 16:58
Megérdemlik a sorsukat, ha birkaként szolgáljak a gyilkosaikat. Pusztuljanak!
ptrfarkas43
2023. február 05. 11:29
Az amcsi csicska ukrán náciknak nem drága a más nemzetiségűek élete.
Dezsőke
2023. február 05. 10:55
az ukránok kisebbség (magyar) ellenessége mértéktelen. a magyar jelképektől megfosztások, a kisebbség felszámolására irányuló magyarellenes atrocitások egyre gyakoribbakká váltak stb. Aki az ukránokat támogatja, a magyarok és valamennyi más kisebbség, továbbá a demokrácia ellensége (valószínűleg). aki megszünteti országában a pártokat, betíltja az ellenzéket, aki nem fogad el a sajátjától eltérő javaslatokat, aki eladja az ukrán földeket Amerikának, aki civil lakosság mögé bújva harcol, annak Nyugatról érdemes volna leválnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!