Horthy-kor újratárgyalva – itt A próbára tett nemzet című kötet

2023. február 19. 17:45

A Horthy-­korról még sokáig lehet újat mondani: Gali Máté gyűjteményes kötete méltán számíthat az érdeklődésre.

2023. február 19. 17:45
null
Szilvay Gergely

Régóta a nagyközönség érdeklődésére számot tartó időszak a Horthy-kor az amúgy is népszerű történelmen belül. Nem volt túl rég, a jelenünk előzménye, a családi múltunk is belátható odáig. Emellett a kortárs politikai viták tárgya is gondoljunk csak arra, hogy a jobb­oldalt a rendszerváltozás óta rendszerint Horthy-nosztalgiával vádolják, és hogy a mai napig vannak, akik szerint a korszak fasiszta volt – habár e vélekedést a történettudomány fősodra a kommunizmus végén partszélre dobta.

Ez a negyedszázad a kutatóknak is bőven ad feladatot: a Horthy-­korról még sokáig lehet újat mondani.

Az új kutatások és új szempontok pedig új könyveket jelentenek.

Gali Máté, a korszakra koncentráló fiatal történész 2022-es gyűjteményes kötete, A próbára tett nemzet is méltán számíthat érdeklődésre. Tizennégy tanulmány alkotja; talán nem magától értetődik, de első helyen a tanácsköztársaság és a Horthy-kor historiográfiájáról szóló fejezeteket emelnénk ki. Ez persze – kissé hanyagul fogalmazva – a történelem történelme, de épp a huszadik század politikai változásai miatt izgalmas a témája: a közvélemény és a történészek mikor hogy ítélték meg az adott kort. Ezt akár egyfajta ideológiai hőmérőnek is felfoghatjuk, sokat elárulnak ugyanis saját korukról. E tanulmányokból az is kiderül, hogy mi állt a történelem iránt érdeklődők rendelkezésére, miből tájékozódhattak. Nos, talán nem meglepő, hogy a tanácsköztársaság és a Horthy­-korszak megítélése többnyire mindig épp ellentétesen mozgott. És hát azért is érdekes mindez, mert az olvasó akár el tudja helyezni Romsics Ignác tanítványának kötetét is.

A szerző a kevésbé ismert Berzeviczy Albertet középpontba állító kutakodással nyitja a gyűjteményt: bemutatja, miként vélekedett a miniszter, képviselő, MTA-elnök a nemzetiségi kérdésről, egy későbbi tanulmány pedig a numerus claususról szóló kritikus álláspontját ismerteti. Ezek korántsem csak Berzeviczy személye miatt izgalmasak, hiszen megtudhatjuk például, mit tartottak elnyomónak a nemzetiségek, Gali felvázolja az összképet is. A numerus claususnak másik két tanulmányt is szentelt a szerző, amelyek a korabeli közvéleményt szondázzák.

Külön izgalmas a csehszlovák–magyar határtárgyalásokról és a Barta–Hodža-egyezményről szóló értekezés a Trianon előtti időből,

amiből kiderül, milyen reménytelen volt a magyar vezetés helyzete a világháború után, 

és milyen számító módon kalkuláltak a nemzetiségek.

Trianon előzménye mellett az utóhatások is szóba kerülnek: újabb mélyfúrás a magyar revíziós politika kapcsolata az olaszokkal, ami a reál­politikából is ízelítőt ad nekünk, hiszen kiderül, a két fél mikor miként befolyásolja a másik lépéseit – leginkább az olaszok a mieinket.

Fotó: MCC Press
Fotó: MCC Press

Horthy Miklós egy tanulmány ere­jéig kerül szóba, amely a hatalomig tartó pályáját mutatja be, cáfolva azt a tételt, miszerint kormányzóvá választásakor a hadsereg katonái nyomásgyakorlás gyanánt vették körbe a parlamentet. Gali szerint a választás már eldőlt, nem volt szükség nyomásgyakorlásra, így mindez inkább jutalom volt a katonáknak.

A kötet közepén értekezik a szerző Bethlen István megítéléséről, illetve Szekfű Gyulával való kapcsolatáról, aki a kormányfő kérésére indította el és vezette a Magyar Szemle című folyóiratot, miután úgy látta, hogy a liberálisok és a baloldal már régen megszervezte magát a szellemi életben, és lökést kell adni a konzervatívoknak is. Mintha a konzervatívok azóta is így éreznének.

 

Gali Máté: A próbára tett nemzet. MCC Press, 2022

Nyitófotó: Mandiner archív

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. február 20. 12:30
Mohácstól , a mai napig . Az a két évtized volt önálló időszsak történelmünkben .
syphax
2023. február 20. 09:56
VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS FŐMÉLTÓSÁGÚ KORMÁNYZÓ ÚR KIEMELKEDŐEN RITKA EGYENES ÉS BECSÜLETES EMBER VOLT. IGAZI, A LEGESLEGJOBB ÉRTELEMBEN VETT MAGYAR KATONAEMBER. Viszont, sok ok közrejátszása (melyek közül a legdominánsabb az Ő magas kora volt, amikor a hatalmat átvette) folytán--sajnos--nagyon szerencsétlen politikus is volt, s talán nem is volt politikus--és ezt Ő maga is tudta. És ennek a politikai körülménynek a "levét" a magyar nép itta meg, Horthy Miklós legigazabb szándékai ellenére!
Isten jobb keze
2023. február 20. 01:19
Horthy megítélése, napjainkban is komoly vita tárgya..
Lolka-Bolka
2023. február 19. 20:06
Ez valami szirnyu , hogy minden hazsarulo hitvany kommunista gecynek van kozteri szobra vagy utcanev .O Fimeltosaga meg meg mindig a micsrva veszik oda . Ezt tettek a mocskos gecy kommunistak , hogy rohadjon el az osszes . Che polo meg voroscsillag es s hatalom nem kepes ezeket pofan vagni ? Antifsk randaliroznak , hitvany libsuk oszthak az eszt . yELEG VOLT ELEG VOLT .A faszvero grecy ugy szerepel mintha semmi nem tortent volna , ezeknek nincs szegyenerzesuk . Hszudnak hazudnsk hazudnak. A primitiv rtl nezo vadbarmok meg bedolnel ezeknek . En soeciel feherterrort szeretnek ,Promai uaknsl rendet kene vagni a dok szarfaszu hitbany libsiNaciKommunista kozott . Kurva anyjukat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!