Patchwork

2023. január 04. 18:32

2023. január 04. 18:32
null

Mesés kikapcsolódás a Brazil Ruszban

|Leimeiszter Barnabás|

Irtózik az üdülőparadicsomoktól? Úgy érzi, a hagyományos turistacélpontok már nem tartogatnak önnek semmi meglepetést, s a világ nem más, mint egy hatalmas, végeérhetetlen Bibione? Kihagyhatatlan last minute ajánlat: utazzon velünk a fehérorosz–brazil határvidékre! Olyannyira kevéssé felkapott desztináció, hogy ma még talán a földrajzi atlaszban sem találja meg. Találkozás a minszki repülőtéren, ahol csoportunkat népviseletbe öltözött lányok kenyérrel és sóval üdvözlik. Aznap megtekintjük a főváros messze földön híres szocialista építészeti emlékeit, az éjszakát pedig egy belvárosi szállodában töltjük. Másnap reggel összkomfortos Ikarus buszokon indulás fő célpontunk felé. Egy Breszt melletti benzinkúton technikai pihenőt tartunk, ahonnan tiszta időben már kivehetők a cukorsüveg­hegyek körvonalai. A látszat azonban csalóka: még nagyjából százversztányi út vár ránk. A síkságról lassan dimbes-dombos terepre érünk, a fenyő- és bükkerdők buja dzsungelbe váltanak, a kora esti órákban pedig átlépjük a határt. (A feszült nemzetközi helyzet miatt az útlevél- és vámvizsgálat a szokásosnál hosszabb ideig is eltarthat.) Szálláshelyünk a határátkelő közvetlen közelében található, óceánra néző lakosztályaiban garantáljuk a zavartalan feltöltődést. A lepakolás, rövid felfrissülés után megvacsorázunk, majd kultúrprogramon veszünk részt egy hangulatos sarki klubban, ahol valaha olyan zenésznagyságok léptek fel, mint Milton Nascimento vagy Lô Borges.

A brazil muzsikában kevésbé jártas utazótársainknak eláruljuk: a hatvanas évek derekára már kissé meghaladottnak számító bossa nova, illetve a katonai diktatúra által vaskézzel üldözött, pszichedelikus tropicália után Nascimento és Borges indították el a modern brazil könnyűzene, a música popular brasileira következő nagy stílushullámát. Első közös albumuk, az 1972-es Clube da Esquina sejtelmes melódiák, komplex hangszerelések, zenei hatások megunhatatlanul gazdag együttese, a brazil zenetörténet megkerülhetetlen darabja. Kultúrestünkön a tehetséges, fiatal belarusz zenészekből verbuválódott zenekar, a Союз tribute-koncertjét hallgathatjuk meg. A műsor a ​frappáns С​и​л​а в​е​т​р​а​, vagyis a szél ereje címet viseli.

Adja át magát a mesterien megidézett, lágy-szuggesztív hangulatoknak, a jellegzetesen nascimentoi akkordmenetek mögé csempészett szláv szavak érzéki zsongásának! Élvezze kicsit az életet!

(Soyuz: Force of the Wind. Mr. Bongo, 2022)

***

A csöndesen meghúzódó Hantai

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!