Háború és béke a Világszigeten

2023. január 11. 14:08

„Aki Kelet-Európát uralja, az parancsol a Szívföldnek; aki a Szívföldet uralja, az parancsolja a Világszigetet; aki a Világszigetet uralja, az uralja a világot” – jegyezte fel százhúsz esztendővel ezelőtt egy angol földrajztudós. De mit jelent pontosan a Szívföld, és milyen jövőt sejtet Sir Halford Mackinder elmélete a 21. századra?

2023. január 11. 14:08
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Sir Halford Mackinder (1861–1947) angol földrajztudóst a geostratégia atyjaként tartja számon a nyugati tudománytörténet. Biológiát és történelmet tanult, akadémiai pályafutása alatt Afrika távoli hegycsúcsaira szervezett és vezetett expedíciókat, olykor első európaiként.

Az ő nevéhez fűződik a földrajz beemelése a brit tudományos életbe – létrehozta a University of Oxford földrajz karát, és geográfiát oktatott alma materem, az általa alapított London School of Economics első hallgatóinak is. Legfontosabb öröksége azonban az úgynevezett Szívföld- vagy (kevésbé romantikus terminológiával) Magterület-elmélet, amely nemcsak az Egyesült Államok hidegháborús kül­politikájára gyakorolt hatást, de tetten érhető a kínai Út és övezet kezdeményezésben – és joggal gondolhatjuk, hogy hozzásegíthet bennünket az orosz–ukrán konfliktus jobb megértéséhez is.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!