Szilíciumháborúk

2022. október 19. 11:36

Létezik egy termék, amelyből Amerika és Kína is masszív importra szorul, egy kis sziget pedig a globális gyártás 41 százalékát tudhatja magáénak. Ez az legfőbb oka, hogy Ukrajna mellett egyre inkább Tajvan a kelet–nyugati rivalizálás epicentruma.

2022. október 19. 11:36
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

„A világ GDP-jének nagy részét félvezetőkön alapuló eszközökkel állítják elő. Egy olyan termék esetében, amely hetvenöt évvel ezelőtt még nem is létezett, ez rendkívüli sikersztori” – írja a mikrocsipek felemelkedéséről Chris Miller, a bostoni Tufts Egyetem ifjú külpolitikai guruja. Valóban, az elmúlt hetven év világgazdasági konjunktúrája döntő mértékben a csipek forradalmára épült, és modern életvitelünk csaknem minden technológiájának – így a telefonoknak, az autóknak és az atomerőműveknek – az alapját ez az eszköz adja. Nem lesz ez másképp a mesterséges intelligenciával sem. Nem véletlen, hogy Miller szerint a csipipar ma már döntően meghatározza a globális gazdaság szerkezetét és a geopolitikai erőviszonyokat. Mi pontosan a mikrocsip, és miért ilyen fontos a jövő alakulásában?

Gordon Moore elektronikai mérnök, az Intel későbbi vezérigazgatója 1965-ben fogalmazta meg híres jóslatát, mely szerint a mikrocsipek teljesítménye a jövőben kétévente megduplázódik, ahogyan az ember egyre több alkatrészt tud összezsúfolni egyetlen integrált áramkörön. Igaza lett. Hatvan esztendővel ezelőtt mindössze négy tranzisztor fért el egy mikrocsipen, ma pedig mintegy tizenkétmilliárd. A csipek szilíciumból készülnek, amelyről az Egyesült Államok híres innovációs körzete, a Szilícium-völgy a nevét kapta. Itt alapították a legendás Fairchild Semiconductor félvezetőgyártó vállalatot, amelynek teljesítménye olyan technológiai fölényhez juttatta az USA-t, amit csak a kommunistákkal szimpatizáló amerikai tudósok beszervezésével tudtak enyhíteni a szovjetek. (Beszédes tény, hogy Európa sokáig be sem nevezett ebbe a versenybe, mert az Atlanti- óceán ezen oldalán senki nem értette a mikrocsipek stratégiai jelentőségét. Bár Miller könyve nem erre a szálra koncentrál, részletes történeti áttekintéséből egyértelmű, hogy kontinensünk már a világháború óta alkalmatlannak bizonyul a fontos trendek felismerésére és a valódi innovációra.)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. október 20. 15:00
Tajvan körül forog most a világpolitika, pont a technológiai gyártásban elfoglalt helyzete miatt. Kínaiak lakják, akik lassan közelednének a nagy Kínához, viszont ezt az USA érthetően nagyon nem akarja. Ami az ironikus: a TSMC annak köszönheti a pozícióját, hogy az Intel hatalmi belharca miatt az izraeli részleg vezetője kilépett, és a stábjából többen követték. Ott végezték a következő generációs technológiai fejlesztéseket, és végül a TSMC-nél kötöttek ki. Ha nincs Krzanich hatalmi játszmája, akkor még mindig amerikai (vagy dél-Koreai) kézben lenne a legfejlettebb chipgyártás technológiája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!