Mélytengeri kremlinológia

2022. október 05. 17:38

2022. október 05. 17:38
Szilvay Gergely

Vajon lelátunk-e a tenger mélyére? Mármint úgy, hogy nem vagyunk búvárok. Úgy, hogy nem megyünk le oda, és a hajóból vagy a szárazföldről – sőt a médiában – nézzük a tengerfelszínt. Ki tudjuk-e okoskodni, mi történik a mélyben azon információkkal, amelyek csak a tenger színe felett elérhetők, a józan eszünkre alapozva? Azaz: meg tudjuk-e mondani, ki robbantotta fel az Északi Áramlatokat?

Kinek lehetett az érdeke meghekkelni az Északi Áramlatokat? – kérdezi mindenki, és találgat, vajon az oroszok vagy az amerikaiak, esetleg valaki más állhat a dolog mögött.

Aki meghekkelte az Északi Áramlatokat, annak valószínűleg sokkal több információ állt rendelkezésére a körülményekről, a háborúról, mint nekünk. Van titkos­szolgálata, hírszerzése. És emellett lehettek olyan megfontolásai is, amiket sosem találunk ki. A válaszhoz nem elég tájékozottnak lenni, sőt szakértőnek lenni is kevés. A kívülálló csak találgatni tud, többé- kevésbé megalapozottan. Ezt hívják kremlinológiának.

A jelenség szimbolikus, túlmutat önmagán. A modern ember egyik reménye és igénye a transzparencia, az átláthatóság. Át akarjuk látni a „folyamatokat”, a cégek belső ügyeit, a politikát, hogy „mi folyik a háttérben”. A feministák szeretnék végleg megszüntetni a párkapcsolati erőszakot, és azt mondják, a „személyes az politikai”, ezért be akarnak látni mindenki ablakán. Magánbűnök, közerkölcsök. A lakásunktól a globálisig. Julian Assange és a WikiLeaks. Transparency International.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. október 06. 10:06
"Szóval nem biztos, hogy akkora baj, ha nem elégítik ki örök kíváncsiságunkat, nem tudunk meg mindent, hogy ki robbantott a tenger mélyén, és nem látunk a politika tengerének aljára." Csak hát, a politikusok a bizonytalanságot kiválóan felhasználhatják az emberek saját céljaiknak megfelelő manipulálására. "Az átláthatóság harcos bajnokai rendszerint az újságírók, hiszen részint erre épül a hivatásuk." Persze az is érdekes, hogy az átláthatóság bajnokai kifejezetten támadásként értékelik ha az átláthatóság azt is jelentené, ha valahogy publikussá válik ezen újságírók és újságok teljes finanszírozási háttere, politikai kapcsolatai, az egyes emberek drogfogyasztási és szexuális szokásai. Pedig ezek az emberek is ugyanúgy politikacsinálóvá váltak, mint a politikusok, tehát elvileg a teljes átláthatóságnak ugyanúgy kellene vonatkoznia rájuk, mint a döntéshozó helyen ülő politikusokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!