Feltárult az Árpád-korszak Kecskeméten

2022. augusztus 10. 07:38

A kecskeméti Kodály Intézet felújítása közben az egyik tanári szoba alatt egy 13. századi lakóház nyomait találták meg nemrégiben. Az induló feltárások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy bepillanthassunk a középkori Kecskemét valóságába.

2022. augusztus 10. 07:38
null

Kovács Gergő írása a Mandiner hetilapban

 

Fazekas András Kristóf, a Kecskeméti Katona József Múzeum régésze lapunknak elmondja: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének fejlesztése 2021 végén indult el, az új pinceszint kialakítása során több mint 250 négyzetméteren, hét helyiségben: tantermekben, vizesblokkban, közlekedőkben végeztek földkiemelést közel háromméteres mélységben, kizárólag kézi erővel.

Kora újkori és középkori, sőt Árpád-kori rétegek és objektumok bukkantak így elő.

A régész szerint mindez nem is volt olyan meglepő, mivel végső soron a középkori városmag közepén folytak a munkák. Jelenleg a 12. és 13. század fordulóján létesített objektumok szintjén tart a kutatás, e korszak legjellemzőbb példája az igen nagy méretű, félig földbe mélyített, téglalap alakú lakóház. „Ez a régészeti jelenség azért unikális, mert Kecskemét központjában ebből az időszakból lakóépületet még nem tártak fel, annak ellenére hogy az Árpád-kori megtelepedést evidenciaként kezeljük” – tudjuk meg az ásatás vezetőjétől.

A félig földbe mélyített Árpád-kori lakóház a feltárás után, háttérben a középkori eredetű falszakasszal <br> Nyitóképen: A kerámialeletekegy része.Fotó: Hírös.hu,Borda Máté
A félig földbe mélyített Árpád-kori lakóház a feltárás után, háttérben a középkori eredetű falszakasszal
Nyitóképen: A kerámialeletekegy része.Fotó: Hírös.hu,Borda Máté

 

Fazekas András Kristóf elmondása szerint a feltárás több szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert a beruházási terület Kecskemét egyik legfontosabb műemlékegyüttesét érinti, mely a legszorosabban vett középkori városmag szívében, a 14. századi plébániatemplom szomszédságában helyezkedik el. Az intézet otthonául szolgáló, a 17. és 18. század fordulóján emelt, négyszög alaprajzú kolostorépület keleti sarkán van egy kiugró torony, mely a város legrégebbi világi épülete: létesítése a Biczó Piroska régész által 1974-ben végzett kutatások alapján a 15. századra tehető.

Ez a keltezés elsősorban művészettörténeti elemzések alapján született, de „fontos hangsúlyozni, hogy régészeti feltárás egy kisebb, 80 centiméter széles és 150 centiméter mély rész szondás vizsgálata kivételével ez idáig nem történt sem ebben a részben, sem a kolostorépületben. Bátran kijelenthetjük, hogy a műemlékkomplexum építéstörténeti és régészeti vonatkozásban fehér folt volt 2021 decemberéig”.

Másrészt azért különleges a feltárás – és ez szervesen kapcsolódik az előbb említett körülményekhez –, mert két szálon fut a kutatás, melyek sokszor keresztezik egymást. Az egyik szál az építéstörténet, a kolostor és előzményei periodizációja, a másik pedig az, hogy mivel a komplexumot a középkori Kecskemétbe alapozták,

Eddig több ezer kerámiatöredék, állatcsont, kő- és fémeszköz került be a múzeumba. „Ezek közül kiemelendők a Német-római Császárság területéről származó, igen nívós importkerámia-töredékek, illetve a sokszor különféle jelenetekkel díszített kályhacsempe-töredékek is. Zajlik a restaurálásuk, bizonyára szép darabok fognak összeállni” – említi a szakember. Folyamatos a fémdetektoros vizsgálat is, ennek eredményeképp már több tucat pénzdarab, illetve zseton került elő – utóbbi egy pénzhelyettesítő eszköz volt –, több közülük Nyugat-Európából származott, van, amelyik Nürnbergből. A legfiatalabb érme 1859-es, az eddigi legidősebbet pedig Zsigmond királyunk uralkodásának elején verték, 1387 után, az egy quarting váltópénz.

Az egykori refektóriumban folyik a bontómunka, a középkori objektumok feltárása <br>Fotó: Nyitóképen: A kerámialeletekegy része.Fotó: Hírös.hu,Borda Máté
Az egykori refektóriumban folyik a bontómunka, a középkori objektumok feltárása
Fotó: Nyitóképen: A kerámialeletekegy része.Fotó: Hírös.hu,Borda Máté

 

Az objektumok közül kiemelendő, hogy több teremben sikerült megfogni egy kőkeményre letaposott, agyagos járószintet megközelítőleg ugyanabban a magasságban – mondja a vezető régész. Ennek kialakítása az 1500-as évekre tehető. Hangsúlyozza:

nem zárható ki, hogy a város középkori piacterének egy részletét tárták fel.

Fontos lelet egy fehérre vakolt agyagfalú, cölöpalapozású nagyobb épület egy részlete, mely az 1600-as évek végén leégett ferences kolostor egyik szárnya is lehet.

A részben álló emlékek vonatkozásában két fontos eredményről lehet beszámolni. Az egyik, hogy sikerült napvilágra hozni egy bizonyosan középkori eredetű, lépcsőzetesen visszabontott falszakaszt, amelyre ráépítették a barokk téglafalat. A másik lényeges információ a 15. századi eredetű, kolostorba beépített toronyépülethez kapcsolódik: a mélyítés során a padlószint alatt három elfalazott ablaknyílásra bukkantak. Bár további mélyítések szükségesek, hogy biztosan kijelenthessük, valószínűleg egy emelettel magasabb volt a torony a jelenleg láthatónál, csak a most kiásott földszintet funkcióváltáskor, tehát amikor a kolostor része lett, betemették.

Fazekas András Kristóf kiemeli, hogy ezek az eredmények annak fényében igen fontosak, hogy Kecskemét nem bővelkedik középkori eredetű építményekben, „az érdeklődő egy kezén meg tudja számolni őket”. A beruházás további szakaszaiban is lesz régészeti kutatás, mely – a mélységből adódóan –

az Árpád-kor előtti kultúrák emlékeit is felszínre hozhatja.

Izgalmas időszaknak nézünk elébe” – fogalmaz az ásatás vezetője.

 

Nyitóképen: A kerámialeletek egy része. Fotó: Hírös.hu, Borda Máté

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. augusztus 10. 09:51
Na, a pénzhelyettesítő eszközt nem Oszkó Péter találta fel! (a Szigeten forog Oszkó pénze, mással nem lehet fizetni)
nuknuk
2022. augusztus 10. 08:14
Nagyon érdekes.
minekkellregisztralni
2022. augusztus 10. 07:53
Van itt történelem, van itt múlt, van itt nemzet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!