A dallasi beszéd

2022. augusztus 10. 16:20

2022. augusztus 10. 16:20
Farkas Vajk

Múlt héten a miniszterelnök Dallasban a tengerentúli jobboldal legnagyobb politikai dzsemboriján, a CPAC-en járt, ahol az USA legfontosabb konzervatív politikusai, influenszerei szólaltak fel, és Donald Trump volt – s nem zárható ki, hogy leendő – amerikai elnök tartotta a záróbeszédet. Nos, ezen a rendezvényen volt Orbán Viktoré a nyitóbeszéd. Utána nemcsak az itthoni, de az európai és az amerikai sajtó jelentős része is foglalkozott az elhangzottakkal. A haladó sajtó hozta a szokásos izzadságszagú kritikákat, de még ott is volt olyan, aki hozzátette, valamit mégiscsak tudhat a magyar miniszterelnök. A jobboldali nyilvánosságban ez kérdés sem volt, hisz éppen azért hívták, hogy elmondja, hogyan lehet sikeres jobboldalt építeni.

A rendszerváltozás óta nem volt arra példa, hogy magyar politikus ekkora érdeklődést váltson ki az Egyesült Államokban. Utoljára Kossuth Lajost ismerte szinte egész Amerika, de azok egészen más idők voltak. Kossuth többször mondta, nagyra tartja az amerikaiakat, amiért egy „üldözött szám­kivetettet” részesítenek ilyen figyelemben, aki „egy igaz ügy elkötelezettje”. Ma a magyar miniszterelnökre az egyébként végletekig megosztott USA-ban a jobboldal jelentős része példaként tekint, a haladók meg patás ördögként írják le, de ez utóbbi csak erősíti a jelentőségét, és bizonyítja, hogy igaz ügyet képvisel. Igaz ügy elkötelezettjei – ez köti össze az amerikai és a magyar jobboldalt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!