Vigyázó szemünket Amerikára vessük!

2022. június 22. 12:21

2022. június 22. 12:21
Szalai Zoltán

Batsányi János 1789-ben A francia­országi változásokra című verse zárásában intette arra olvasóit – elnyomókat és elnyomottakat egyaránt –, „hogy sorsotok előre nézzétek / Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”. Az idők jeleiből való olvasás képessége nem sokaknak adatik meg, még kevesebben vannak olyanok, akik nemcsak felismerik a történelem irányát, hanem pozíciójuknál fogva akár alakíthatják is valamelyest.

E két megközelítés ma már a legkevésbé sem tud egymással párbeszédet folytatni”

Csák János, a nemrégiben kinevezett kultúráért és innovációért felelős miniszter idehaza legalábbis az utóbbi kivételes csoportba tartozik, amit a könyvhétre megjelenő, Az amerikai géniusz című kötetével is bizonyított. Esszéjét ő maga is a Batsányi­-féle figyelmeztetéssel zárja, és nem véletlenül: az Egyesült Államok válsága, a kultúrharc a két, egyre kevesebb közös nevezőjű párt között ugyanis nekünk, Európa szívében élőknek is tanulságokkal szolgálhat.

Fotó: MCC Press
Fotó: MCC Press
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!