Szubjektív képtaktikák

2022. május 11. 21:06

2022. május 11. 21:06
null

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

Fotó: Kiscelli Múzeum
Fotó: Kiscelli Múzeum

Egyes feltételezések szerint a reneszánsz idején szinte minden rendelkezésre állt ahhoz, hogy fotográfiákat készítsen az ember. Használatban volt a fényképezőgép őse, a camera obscura, ismert volt a fényre érzékeny anyagok egy része, ám a kép rögzítésének megoldását csak évszázadokkal később, a 19. század első felében találták meg. A fotográfia története a folyamatos technikai kísérletezések története is, melyben a dokumentatív szándékok, a képalkotás leküzdhetetlen vágya és az alkímia misztikus és világjobbító igényei is kitapinthatók. Technikai képalkotó médiumként a fotó ma is izgalmas terepe a kísérletezésnek, fotográfusok és képzőművészek sokasága nem elégszik meg az objektív leképezés nyújtotta látvánnyal. A rontás esztétikája, a szokásostól eltérő anyaghasználat, a primer látvány mögött felsejlő szubjektív képtaktikák végtelen lehetőségei egyaránt alkotásra sarkallják a művészeket. 

Az experimentális fotográfia létező és érvényes műfajként már egy évszázada, Moholy-Nagy László óta része a vizuális művészeteknek, második nagy korszaka a hatvanas-hetvenes évek neoavantgárd törekvései részeként jött el. A Budapest fotófesztivál kiemelt programjai között találjuk a magyar kísérleti fotó jelenét bemutató Experiment című kiállítást a Kiscelli Múzeumban. A műfaj hazai alkotói néhol sajátos közép-európai ízzel, de alapvetően a nemzetközi törekvésekhez igazodva keresik az archaikus eljárásokban és a klasszikus analóg fotó eszközeiben rejlő legújabb lehetőségeket, ám ma már a digitális technikák is a kísérletezés meghatározó terepévé váltak. A múzeum és a Capa Központ együttműködésével megvalósuló kiállítás rendhagyó utazásnak ígérkezik nemcsak a szakma, de a nagyközönség számára is. 

Fotó: Kiscelli Múzeum
Fotó: Kiscelli Múzeum

(Experiment – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben. A kiállítás június 26-áig tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!