Az Urálon túlra is repül az erdők királynője

2022. április 06. 22:22

Műholdas nyomkövető eszközökkel vizsgálják az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. Az új adatok alapján néhány egyed egyetlen éjszaka alatt 900 kilométert is megtehet.

2022. április 06. 22:22
null

Gózon Ákos írása a Mandinet hetilapban

***

Az erdők királynőjének is nevezett erdei szalonka hazai előfordulását, állományát és vonulását megfigyelési és elejtésekből származó adatok alapján egy országos monitoringprogramban 2009 óta folyamatosan vizsgálják – magyarázza Schally Gergely, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének kutatója. 

A faj viselkedésének vizsgálata, valamint a megfigyelés során gyűjtött adatok elemzése kapcsán azonban számos olyan kérdés merült fel, amelyet megbízhatóan csak egyedi jelölésekből származó nyomkövetési adatokra alapozva lehet megválaszolni. A gödöllői szakemberek ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet programja részeként az Agrárminisztérium támogatásával 2020 tavasza óta követik nagy pontosságú műholdas jeladókkal tizenöt erdei szalonka viselkedését. A szűk két év alatt gyűjtött adatok részben kiegészítik, részben felülírják korábbi ismereteiket a faj tavaszi és őszi vonulásáról.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!