A Gyurcsány-kedvenc és a jobboldali veterán

2022. április 01. 15:45

Szombathelyen Czeglédy Csaba és Hende Csaba küzd meg a képviselői helyért. Mindketten kemény kampányra számítanak.

2022. április 01. 15:45
null

Baranya Róbert írása a Mandiner különszámában.

| VAS MEGYEI 1-ES SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET |

A megyeszékhelyet és környékét felölelő vasi 1-es választókörzetben mindenki szoros küzdelmet jósol a rutinos kormánypárti és az országgyűlési választáson először ringbe szálló ellenzéki jelölt között. Hende Csaba a fejlesztési források jelentős bővülését, Czeglédy Csaba a helyiek igazi képviseletét ígéri. A városvezetésben a baloldal van hatalmon, a körzet azonban több mint tíz éve a Fidesz kezében van.

Hende Csaba mond beszédet a német Schaeffler-csoport gyáravató ünnepségén Szombathelyen.  A 23,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházáshoz az állam 5 milliárd forint támogatást nyújtott. A gyár legalább 200 munkahelyet hozott létre. <br> Fotó: MTI / Filep István
Hende Csaba mond beszédet a német Schaeffler-csoport gyáravató ünnepségén Szombathelyen. A 23,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházáshoz az állam 5 milliárd forint támogatást nyújtott. A gyár legalább 200 munkahelyet hozott létre.
Fotó: MTI / Filep István

Húsz év balliberális uralom, utána jobboldali dominancia – így foglalható össze a Vas megyei 1. számú választókörzet története. A kilencvenes évek az SZDSZ dominanciájával indult: a megye öt egyéni választási körzetéből négyben nyert liberális jelölt és mindössze egyben MDF-es. Az 1-esben Hankó Faragó Miklós hajszállal győzött az MDF színeiben induló Hende Csaba előtt. A később az igazságügyi államtitkári posztig jutó politikus 1994-ben már meggyőzőbb előnnyel lett első, a következő választáson azonban kikapott, ekkor nyert itt először fideszes jelölt. A jobboldal azonban csak négy évig tudta megtartani a körzetet, Hankó Faragó Miklós visszavágott, 2002-ben és 2006-ban is nyert. Korábbi ellenfele, Hende Csaba immár a Fidesz jelöltjeként a másik szombathelyi körzetet vitte el. 2010-ben, a Fidesz földindulásszerű győzelmekor Puskás Tivadar hatalmas előnnyel lett első az 1-es számú körzetben, majd a visszatérő Hende Csaba 2014-ben és 2018-ban is nyerni tudott.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A mostani választás azonban biztosan egészen más lesz, már csak azért is, mert most először indul együtt az ellenzék. A 2019-es önkormányzati választáson már megtartotta a főpróbát, közös jelöltje, Nemény András – ha csak pár száz szavazattal is, de – legyőzte a polgármesteri versenyben a fideszes Balázsy Pétert. Igaz, ehhez és a baloldal közgyűlési többségéhez kellettek a helyi Fideszt megtépázó belharcok is. Mindez előrevetíti, hogy kemény csata várható a város mellett tizenegy települést felölelő, 68 ezer választópolgárt számláló körzetben.

A polgármester egyértelműen letette a voksát a szerinte agilis és tenni akaró Czeglédy Csaba mellett. A helyi születésű, 46 éves, jelenleg városi képviselőként tevékenykedő DK-s politikus nagyon szoros versenyben győzte le az LMP-s Ungár Pétert az előválasztáson. Czeglédyt az ügyészég hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolja, valamint azzal is, hogy ő áll a Borkai Zsolt korábbi polgármesterről a 2019-es önkormányzati választás előtt kompromittáló videót megjelentető Az Ördög Ügyvédje blog mögött. Egyébként jogi képviseletét először éppen Hankó Faragó Miklós látta el. A kormányoldal nem változtat a taktikán, a körzet képviselőjét, Hende Csabát indítja.

Érdekesség, hogy Hankó Faragóhoz hasonlóan Hende is volt igazságügyi államtitkár, 2010 és 2015 között pedig a honvédelmi miniszteri posztot töltötte be. 2002 óta folyamatosan tagja az Országgyűlésnek, hiszen 2002-ben listáról szerzett mandátumot, 2006 óta pedig mindig nyert egyéniben, ha elindult. 2002 és 2005 között az Orbán Viktor által meghirdetett polgári körök mozgalmát koordinálta.

Megkeresésünkre Hende Csaba úgy nyilatkozott, hogy kiélezett kampányra számít, mert ellenfele is nagyon kiélezett helyzetben van. A képviselő a Mandinernek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy Czeglédyt korábban jogerősen szabadságvesztésre ítélték adócsalás és okirat-hamisítás miatt, és jelenleg is bíróság előtt áll. A fideszes képviselő szerint ebben a helyzetben teljesen érthető, hogy ellenfele mindent elkövet a mentelmi joggal járó mandátum megszerzéséért, „az ellenzék teljes országos repertoárját bemutatja”, ami a ferdítéseket és valótlanságokat illeti. A legfontosabb vádnak nevezte, hogy a város azért küzd pénzügyi nehézségekkel, mert a kormány elvonta Szombathelytől az iparűzési adó felét, és ezt nem hajlandó kompenzálni. „A valóság az, hogy a kormány nem elvonta az adó felét, hanem a járványra tekintettel a helyi munkahelyek védelmében a helyi kis- és középvállalkozások kasszájában hagyta” – fogalmazott. Hozzátette: a kormány 1,2 milliárdos kompenzációt is adott, amelyből fontos helyi fejlesztések valósulhatnak meg. A kormánypárti jelölt programjának lényege a fejlesztések folytatása, mégpedig az előző ciklusénál harmadával nagyobb értékben. 2014 és 2021 között 200 milliárd, 2021 és 2027 között már 330 milliárd forint jut a Szombathelyt és a választókerület többi települését érintő fejlesztésekre. A legfontosabb a gyorsforgalmi utak továbbépítése Kőszeg, illetve Körmend felé – jelezte kérdésünkre Hende Csaba.

Czeglédy Csaba az egyre alacsonyabb szintű politikai kultúra és a nagy tét miatt személyeskedő és kemény kampányt prognosztizál. Kettős érzelmei vannak azonban, mert úgy látja, alapvetően nincsenek érdemi viták a településfejlesztési ügyekben ő és Hende Csaba között.

Czeglédyt azzal is vádolja az ügyészség, hogy ő áll Az Ördög Ügyvédje blog mögött

Feltételezése szerint ellenfele is támogatja az ő programjának alapelemeit, így a Magyar falu program folytatását, a határ menti falvakban a gázvezeték kiépítését és a szombathelyi bérlakásfejlesztést. Az ellenzéki jelölt legalább 200 új bérlakást hozna létre, mert erre égető szükség van, ahogy egy nyugdíjasház építésére is. A gázvezeték-építési terv hat falut érintene, amelyekben egyre növekszik az idősek aránya, nekik pedig egyre nehezebb megoldaniuk a fűtést a hagyományos fa- és vegyes tüzelésű kályhákkal. Czeglédy Csaba szeretné, ha a város labdarúgócsapata, a Haladás újra kivívná az első osztályba jutást. A legfőbb ígérete azonban az, hogy megválasztása esetén valóban a helyieket képviseli, és mindig elérhető lesz az ott lakók számára.

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Nyitóképen: Czeglédy Csabát 2017 júniusában vették őrizetbe milliárdos költségvetési csalás gyanúja miatt. Előzetes letartóztatásba, majd bűnügyi felügyelet alá került, 2019 márciusa óta szabadlábon védekezhet. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. április 01. 20:18
Aki erre a maffiatagra szavaz az hasonló kretén.
Zolotarjov
2022. április 01. 18:33
Hallod e Csabika te megyel a dutyiba be kapsz majd egy olyan cellát hogy valami csuda
zenebono
2022. április 01. 17:35
Mellben igen erős ez a Czeglédy.
olajfa1
2022. április 01. 17:34
HAJRÁ HENDE CSABA! Mutasd meg az "ördög ügyvédjének" hogy NEKI! "NEM ODA BUDA! SŐT MOST MÁR PEST SEM!"... ÉS REMÉLEM HOGY SZOMBATHELY SEM!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!