Előre a magyar érdekekért

2022. április 13. 15:04

Magyarország nincs egyedül, innen pedig már csak előre lehet menni, nem hátra.

2022. április 13. 15:04
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

Állítólag súlyos visszaesés vár a világra az orosz– ukrán háború és az arra adott érzelemvezérelt európai válaszok miatt. Az EU egységes, viszont közös döntéseink következményeivel mindenkinek egyenként kell szembenéznie és megbirkóznia.

A kormány újraválasztása lehetőséget ad arra, hogy folytatódjon a Kárpát-medencei gazdasági tér megerősítése: az utóbbi években egyre szorosabbá váltak a gazdasági kapcsolatok szomszédainkkal, a válság okozta volatilitás pedig lehetőséget ad további befektetésekre is, ha eléggé ismerjük a piacot. A nemzeti tőke egyik fontos feladata lehet a következő négy évben, hogy a szomszédos országok politikai és gazdasági elitjével együtt, a közös gazdasági érdek mentén fonjuk szorosabbra kapcsolatainkat, erősítve egymást a várható rázósabb évekre.

Közép-Európa most megosztott a háború kapcsán, így bizonyos regionális együttműködések háttérbe szorulnak, mások felemelkednek. Fontos látni azonban, hogy az „alfanumerikus formátumokban” való részvétel nem önmagában való érték: az minden esetben a nemzeti érdeket kell hogy szolgálja. Ezért sem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, melyik szövetség erősebb éppen, a lényeg mindig az kell legyen, mennyire szolgálja az adott együttműködés a magyar érdeket. Lehet, hogy az oroszok most éppen elválasztanak néhány hagyományos szövetségesünktől, azonban Közép-Európa földrajzi és gazdasági adottságai szükségszerűen újra közös álláspontra fognak sodorni minket, ha a szomszédban zajló háború végre nyugvópontra jut. A háborúellenes magyar álláspont azonban új ajtókat is megnyithat: az EU-ban ugyanis mind erősebb azon országok tábora – köztük több nagy, alapító tagállammal –, amely egyre inkább a gazdasági érdeken és nem a fősodratú média torz lencséjén keresztül nézi a háborút.

Orbán Viktor újraválasztása túlmutat hazánk határain”

A következő négy évben Budapestnek újra kell építenie kapcsolatát Kijevvel. A Kárpátokon túli Ukrajna eddig nem volt prioritás, azonban a háború végével vagy befagyásával kezdeni kell majd valamit azzal az országgal, amely továbbra is elválaszt majd minket Oroszországtól. Érdemes lehet mielőbb bekapcsolódni az ukrajnai újjáépítés tervezésébe – a magyar gazdasági érdek miatt is –, illetve reális célokat megfogalmazni az ukrán vezetéssel való együttműködésben. Hazánk egyértelmű biztonsági és gazdasági érdeke egy stabil és sikeres Ukrajna, reméljük, a háború végével lehetőség nyílik majd az érdemi együttműködésre is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!