Száz év múlva is látszani fog

2022. február 02. 11:32

A napi politikai csatározásokban sokszor nehéz átlátni, mi az a szempont, amely hosszú távon is érvényessé tesz egy kormányzást, mi az, ami megmutatja az erős és távlatos vezetést a gyenge irányítástól megkülönböztető, maradandó tetteket.

2022. február 02. 11:32
Sztáray Péter

A hétköznapokban nehéz látni a fától az erdőt. Ezért szoktam elképzelni, hogy mik azok az elemek az elmúlt tizenkét év kormányzásából, amelyek történelmi távlatban is mérhetők, amelyek száz év múlva is – amikorra már elülnek a politika rövid távú torzulásai – jól láthatók lesznek. A következőkben hét olyan stratégiai területet emelek ki, amely jól bizonyítja, hogy a kormány nem vesztegette el tizenkét éves hivatali idejét, és olyan eredményeket produkált, amelyek száz év múlva is látszani fognak majd.

Gazdaság

Magyarország gazdasága 2010-ben a csőd szélén állt. A kor­mány szokatlan bátorságot mutatott azzal, hogy újszerű, sokak által unortodoxnak nevezett eszközökkel nyúlt a problémákhoz, és ezzel néhány év alatt fenntartható fejlődési pályára állította a gazdaságot. A csökkenő államadósság mellett jelentős bővülés indult el úgy, hogy nagymértékben megnövekedett a munkavállalók és az adózók száma. Mindemellett a külföldi befektetések és az export soha nem látott csúcsokat döntögetett. E trend ma is folytatódik, dacára a világjárvány okozta nehézségeknek. A gazdasági sikerek száz év múlva is látszani fognak.

Autonóm külpolitika

Az ország szuverenitásának kiterjesztésében meghatározó szerepet játszik az, hogy egy kormány milyen mértékben képes nemzeti érdekeit a nemzetközi porondon érvényesíteni. Egy közepes vagy kis méretű, szűkös erőforrásokkal rendelkező ország esetében ez különösen nehéz feladatot jelent, mivel a fajsúlyos nemzetközi szereplők számára kényelmetlen és nehezen elfogadható, ha egy kisebb játékos is komolyan veszi az érdekeit, és ennek hangot is ad. Akik ismerik a diplomácia világát, tudják, hogy milyen nehéz a hétköznapokban farkasszemet nézni harminc, száz vagy akár százkilencven országgal, és körömszakadtáig kitartani a magyar érdekek szempontjából kiemelkedően fontos pozíciók mellett. Ennek a hozzáállásnak is köszönhető, hogy képesek vagyunk ellenállni a tömeges illegális migráció jelentette fenyegetésnek, és nem hagyjuk, hogy ránk erőltessenek olyan ideológiai-politikai koncepció­kat és gyakorlatokat, amelyekkel nem tudunk azonosulni. Az autonóm magyar külpolitika eredményei száz év múlva is látszani fognak.

Családok, ifjúság

A mai világtrendek nem kedveznek a hagyományos családokon alapuló közösségeknek, társadalmaknak. A kormány felismerte, hogy a sok évtized alatt megnyomorított magyar társadalom egészséges, a megfelelő reprodukciót is biztosító fejlődése csak akkor szavatolható, ha az erőforrások jelentős részét a családok, a fiatalok felé fordítja.

A kormány felismerte, hogy a társadalom fejlődése csak akkor szavatolható, ha az erőforrások jelentős részét a családok felé fordítja”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!