Nemzet: elképzelt vagy valódi közösség?

2022. január 19. 08:42

2022. január 19. 08:42
Szilvay Gergely

A nacionalizmus erénye című könyv és szerzője, Yoram Hazony izraeli professzor nehéz feladvány a bal­oldal számára. Bevett árukapcsolásuk szerint ugyanis a nacionalizmus, a határozott nemzetelvűség eleve antiszemita, zsidóellenes dolog, legalábbis Magyarországon bizonyosan. Úgy vélik, a nacionalizmus kirekesztő; kirekeszti a kisebbségeket, a kisebbségek kisebbsége pedig a zsidóság (és persze a cigányság). Az árukapcsolás érthető, hiszen az ultranacionalista-birodalmi rezsimek, a nácik és a nyilasok a zsidókat nem pusztán kirekesztették, hanem tömegesen semmisítették meg.

Igen ám, csakhogy – régebb óta – létezik zsidó nacionalizmus is. Ennek teoretikusan is alátámasztott kifejtését és morális megalapozását adja Yoram Hazony. De Hazony zsidó, tehát megtámadni antiszemita dolog volna – hiszen ha az Izraellel kritikus Sorost bírálni antiszemitizmus, akkor az Izrael-párti Hazonyt még inkább az. Ha jól érzékelem, a baloldali megoldás abban rejlik, hogy nem vesznek tudomást a világhírű filozófusról.

Hazony azonban újra kinyitotta a nemzeti mivolt kérdéskörének ajtaját. A baloldali egyetemi elit köreiben az a szokás dívik, hogy ha valaki felhozza a nemzet kérdését, közlik vele: az egy elképzelt közösség, olvassa csak el Benedict Anderson erről szóló (azonos című) munkáját. Részükről ezzel a vita letudva, sokatmondóan, fensőbbségesen mosolyognak, most majd felvilágosul a tudatlan betolakodó. Nem árt azonban tisztázni: Benedict Anderson eme könyvében marxista elvtársainak próbálja elmagyarázni, hogy miért népszerű a nemzeti eszme, és bár valóban elképzelt közösségnek nyilvánítja a nemzetet – mivel a tagjai nem ismerik egymást –, mégis szimpatizál vele. Ignorálja azonban a nemzet valódiságát mint vérségi-nyelvi-kulturális-történelmi kötelékben élő politikai közösséget.

A baloldali egyetemi elit köreiben, ha valaki felhozza a nemzet kérdését, közlik vele: az egy elképzelt közösség”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. január 20. 18:46
"Yoram Hazony izraeli professzor nehéz feladvány a baloldal számára." Sajnos, ez nem igaz. A jobboldali vezetésű Izraelt folyamatosan bírálták a baloldali sajtóban, ahogy Deutsch Tamást vagy Andy Vajnát is folyamatosan támadták ugyanazok, akik szerint Soros tevékenységének bírálata antiszemitizmus. "az egy elképzelt közösség, olvassa csak el Benedict Anderson erről szóló (azonos című) munkáját." Egy ismerősöm mondta erre, hogy ilyenkor meg kell kérdezni, hogy ő olvasta-e a könyvet, ha igen, akkor mondja el az érveit. Az csak kifogás, ha ilyenkor a könyvre hivatkozik, hiszen, ha olvasta és értette, akkor érvelni is a könyv alapján. Ha a nemzet azért képzelt közösség, mert a tagjai nem ismerik egymást, akkor az LGBT közösség pláne, hogy az. Egyébként szerintem az egyén köreinek bővülését a család - nagycsalád - nemzetség - nemzet írja le a legjobban. Minden egyes lépés egyre több embert jelent, akikkel még mindig ugyanaz a kultúra, nyelv, rokonsági kapcsolatok köti össze, csak mindenből kicsit kevesebb. De a nemzet tényleg azon emberek tágabb közössége, akikkel az ember otthon érzi magát. Ez már az ősközösségek óta így volt, azaz a nemzet természetes szerveződési folyamat eredménye, már a történelem előtti idők óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!