A „nem létező” Városháza-ügy

2021. november 17. 10:24

A főváros értékesítené Budapest egyik legnagyobb, legértékesebb, kiemelt kulturális jelentőségű épületegyüttesét, a budapesti Városházát – robbant a hír a napokban. Karácsony Gergelyék a teljes tagadástól eljutottak odáig, hogy „tanulmány” készült az ügyben.

2021. november 17. 10:24
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Tovább gyűrűzik a budapesti Városháza ügyében kerekedett botrány. November elején az Index számolt be arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat vezetése „vevőt keres” az épületre. A portál információi szerint a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körökből már több ajánlat is érkezett az óriási értékű ingatlan megvételére. Karácsony Gergely először úgy reagált, hogy az Indexet elérte a fake news korszelleme, cikkével sajtóetikai szabályokat sértett; azt is közölte, nem tudja, milyen üzleti körökről van szó, de „a Városháza értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”.

Szerződés bizonyítja az eladási szándékot

A főpolgármester tagadása elhamarkodott volt. A portál ugyanis bemutatott egy szerződést, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a főváros bizony vevőt keresett az épületegyüttesre. Eszerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg az eladással, és több mint 400 millió forint tanácsadói díjat fizettek volna a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, Beák Attila Endre vállalkozásának a közvetítői munkáért.

A fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körökből már több ajánlat is érkezhetett az óriási értékű ingatlan megvételére”

A szerződés szerint a Városháza épületegyüttesének ára 100 millió euró plusz áfa, azaz több mint 40 milliárd forint. A dokumentum mellékletében a hasznosítási lehetőségeket is részletezik. Eszerint a beruházó 30 ezer négyzetméterrel bővíthetné az épületet, és egy 1500 férőhelyes, háromszintes mélygarázst is építhetne. Egyéb hasznosítási lehetőségként – tekintettel a terület kitűnő lokációjára, egyedi adottságára – irodák, üzletek, bankközpont és szálláshely kialakítását említik.

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel. A cégnek láthatóan alapos ismeretei vannak a Városháza paramétereiről, és egyértelműen céloz a szoros önkormányzati kapcsolatrendszerre, amely a vevőnek előnyös lehet. „Lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet” – olvasható a dokumentumban.

Az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében, épp Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt alapították. Az Index úgy tudja, a cégbíróság idén júliusban eltiltotta a kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll. A szerződést aláíró cégtulajdonos, Berki Zsolt neve korábban is szerepelt már a médiában: ő volt az, aki a társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamás baloldali üzletembert, azzal vádolva meg, hogy megzsarolta őket. Karácsony minderre úgy reagált, a főváros nem alkalmaz ingatlanközvetítőt, az ingatlanjai értékesítését saját vagyonkezelője intézi. Megismételte, hogy nem született döntés a Városháza értékesítéséről, megbízást sem adtak erre, valamint közölte, feljelentést tesz, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát.

Hangfelvételek az ügyletről

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!