Az elismerés kultúrája

2021. november 10. 10:05

A leginspirálóbb magyar teljesítményeket mutatja be, és az emberi kiválóság, a cselekvő lokálpatriotizmus, valamint a hazaszeretet hívószavaira épül a Highlights of Hungary. A kezdeményezésről az ügyvezetőt és a nagyköveteket kérdeztük.

2021. november 10. 10:05
null

Ferenczi-Bónis Orsolya írása a Mandiner hetilapban

A Highlights of Hungary minden évben a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazza. Célja, hogy évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek a kezdeményezés értékei mentén. A 2013-ban induló projekt léptéket váltva idén még több emberhez viszi el a Highlights of Hungary hírét: a programot kiterjesztették az egész Kárpát-medencére, és a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet adtak a közönségnek. 

„Amikor tavaly a tulajdonosokkal e kiváló kezdeményezés léptékváltása mellett döntöttünk, rögtön tudtuk, hogy a projektből az egész Kárpát-medencére kiható ügyet szeretnénk létrehozni – mondja Oláh Zsanett ügyvezető. – Nagyon fontosnak tartjuk a kategórianélküliséget, többek között ez adja a Highlights of Hungary egyediségét. Számos szakmai díj létezik, mi viszont büszkék vagyunk arra, hogy nem kategóriák alapján, hanem három alapelv – az emberi kiválóság, a lokálpatriotizmus és a hazaszeretet – mentén keresünk a díjra jelölhető kezdeményezéseket.”

Hitelesek, elkötelezettek, példaadók

A személyeket, vállalkozásokat és társadalmi kezdeményezéseket a Highlights of Hungary nagykövetei jelölhetik, nekik a nagyközönség is tehet ajánlásokat. Az idei menetrend mérföldköve volt a nagykövetek kiválasztása, ők azok, akik hitelesen, a Highlights három alapelvének megfelelve képviselik az ügyet. A nagykövetek jelentős sikereket tudhatnak magukénak az élet változatos területein, emellett fontos véleményvezérek is; feladatuk nemcsak az, hogy közösen megtalálják az év ötven legkiválóbb magyar teljesítményét, hanem hogy a jelöltek hírét minél több emberhez eljuttatva népszerűsítsék az elismerés kultúráját.

Fotó: Highlights of Hungary
Fotó: Highlights of Hungary

A fiatal korosztályt kétségkívül könnyen szólítja meg Trunk Tomi Z generációs szakértő. A tizennyolc éves youtuber nemcsak rutinos médiaszereplő, tartalomgyártó, de válogatott síelő is. Hiteles és széles körben elismert szakember Gém Péter, az egyik legsikeresebb magyar sportmárka alapítója, nevéhez ráadásul egy vakvezetőkutya-kiképző központ elindítása is kötődik. Nagy Anna, az Egyszülős Központ – ahol a gyermeküket egyedül nevelő édesanyák és édesapák egyszerre találnak támogatást és közösséget – alapítója és vezetője maga is jelölt volt 2018-ban. Idén ő is bemutat kiemelkedő teljesítményeket, mivel a Highlights of Hungarynél hagyomány, hogy korábbi jelölteket kérnek fel nagyköveti szerepre. Az idei év az első, hogy házaspár nagyköveti pozíciót tölt be: Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője debütál e szerepben. Amikor csak tehetik, a szervezők felkérnek hazánkban élő, az országot ismerő külföldieket is, mert ők kicsit más látószögből tekintenek a magyar teljesítményekre. Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője huszonöt éve él hazánkban, és örömmel vállalta a felkérést. Trellay Levente számos megkerülhetetlen közösségi és kulturális hely alapítója, és bár a Highlights of Hungary legrégebbi nagykövete, mindig új gondolatokkal gazdagítja a közös szellemiséget, egyénisége lelkesítően hat a csapatra. Mádai Vivien televíziós műsorkészítő idén harmadszorra tölti be a nagyköveti szerepet, a csapat alappilléreként sokat segít abban, hogy minél több emberhez eljuthasson a jelöltek híre.

Mindenki tehetséges valamiben

A nagyköveti csapatot egy Székelyföldről érkezett tag is erősíti, méghozzá Bagossy Norbert Fonogram díjas zenész, énekes személyében „Megtisztelő a felkérés, nagyon jó érzés, hogy gondoltak rám. A Highlights of Hungaryt azért tartom fontosnak, mert az embereknek nagy szükségük van az elismerésre, legyen szó az élet bármely területéről, mert így kapnak erőt és lendületet a folytatáshoz” – fogalmaz a Bagossy Brothers Company frontembere. A jelöltállítással kapcsolatos szempontjairól elmondja, hogy igyekszik nyitott szemmel járni, mert lényeges, hogy kategóriák nélkül jelölnek, így ő is kritériumok nélkül keresi a legjobb dolgokat. „Úgy képzelem el, hogy egy hosszú listát fogok írni, és kemény harcok árán fogunk dönteni a többiekkel” – mondja nevetve. Úgy véli, minden egyes ember tehetséges valamiben, a kulcs, hogy megismerjük önmagunkat, és rájöjjünk, mi az, amihez valóban értünk, és amit tényleg szeretünk.

A tehetség mellett szükség van az akaraterőre, hiszen az álmainkért újra és újra meg kell küzdenünk, és ki kell tartanunk akkor is, amikor nehézségekbe ütközünk, vagy úgy tűnik, hogy soha nem fogjuk tudni megvalósítani őket. „Ehhez ad erőt a Highlights of Hungary, megadja azt a lökést, amitől az ember nem adja fel az álmok megvalósítását” – magyarázza Bagossy Norbert. Hisz az elismerés kultúrájában, a folyamatos pozitív megerősítés szükségességében. „Egyszer hallottam, hogy egy iskolában ha valaki jó dolgot tesz, a társai megtapsolják elismerésképpen, és ez nagyon tetszett. Fontos, hogy ne csak azt tegyük szóvá, ha valami nem tetszik, hanem amint egy kis jót érzékelünk, jelezzük, hiszen így adhatunk egymásnak önbizalmat. A fiatalok őszintén hisznek abban, hogy még a lehetetlennek tűnőt is meg tudják valósítani, de ha nem kapnak pozitív visszacsatolást, megtörik a lendületük. Ezért fontos, hogy minél előbb és minél többször adjunk megerősítést, ez a kulcsa annak, hogy remek dolgok születhessenek meg.”

Fotó: Highlights of Hungary
Fotó: Highlights of Hungary

A teljesítmény elismerése inspirál

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!