Magyar foci portugál szellemben?

2021. október 06. 12:49

Az OTP Bank Liga idei szezonjának legnagyobb meglepetése a Kisvárda Master Good szereplése. A szabolcsiak a közvélemény előtt ismeretlen vezetőedzővel, João Janeiroval vágtak neki a bajnokságnak, és egészen a legutóbbi mérkőzésig vezették a tabellát. A klub sportigazgatójától, Révész Attilától tudakoltuk a siker titkát.

2021. október 06. 12:49
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Révész Attila először is arról beszél, hogy miért kellett a korábban jól teljesítő Supka Attila helyett új edzőt szerződtetni. „Az előző szezon végén úgy gondoltuk, az előrelépéshez más típusú szakemberre lesz szükség.  Bár sokan értetlenkedtek, az az eltelt időszak igazolja a döntésünket. João esetében nem a szegedi eredménysora inspirált, hanem azok a korábbi beszélgetéseink, amelyeken megbizonyosodhattam, hogy rendkívül jó szellemű, pozitív kisugárzású szakember. Supka Attila távolságtartása után az ő közvetlen stílusa rengeteget javított a közösségi szellemen. A szintén portugál edzőfejedelem, José Mourinho fogalmazta meg egyszer: fontos, hogy egy edző időben észrevegye, ha intellektuálisan is elfáradnak a játékosok. Erre rendszeresen figyel Janeiro is.”

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Szentes Lázár akadémiai igazgató évekig Portugáliában futballozott, így jól működő munkamegosztás van a két szakember között. Erről így beszél Révész: „Lázár tevékenysége főként az utánpótlás felügyeletére, irányítására szűkül, elsődleges feladata, hogy az akadémiai rendszer szakmailag fejlődjön, és úgymond tolja föl a fiatalokat az első csapat keretébe. João-nal sokat beszélgetünk, szakmázunk az edzésmódszerekről, játékhelyzetek megoldásáról. Ha én éppen nem tartózkodom Kisvárdán, Lázár besegít, ő nézi meg az edzéseket és a mérkőzéseket, s ezután következik a közös elemzés.”

Egy klub célja csak az lehet, hogy jó embereket és jó futballistákat neveljen”

Kisvárdán a hírek szerint szigorú kontroll van. Még úgynevezett etikai és szakmai kódex is létezik. „A pontos neve klubkódex, és a Kisvárda Master Good minden alkalmazottjának – edzőknek, játékosoknak, az egészségügyi személyzetnek, a portásnak, a takarítóbrigádnak – kötelező betartania. Ebben szó van az alapvető viselkedési formáktól kezdve az edzéseken való megjelenésig – magyarázza Révész Attila. – A halhatatlan holland futball-legenda, Johan Cruyff fogalmazta meg: »Egy klub célja csak az lehet, hogy jó embereket és jó futballistákat neveljen.« Nos, mi is ezt az utat igyekszünk követni.”

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!