Oktatási inkompetenciák

2021. szeptember 22. 08:51

Véletlenül derült ki, de súlyos presztízs­veszteséget jelent a főpolgármesternek a hiányzó nyelvtudás. Karácsony Gergely egyetemi tanár sem lehetett volna emiatt, ő azonban a kormányra mutogat.

2021. szeptember 22. 08:51
null

Almási B. Csaba és Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Karácsony Gergely feltehetőleg nem gondolta, hogy a május elején a The Economistnak adott interjúja ekkora vihart kavar, pedig elég volt néhány meggondolatlan megjegyzés, és kifejezetten kínos helyzetbe lavírozta magát. Az őt a kormányfő kihívójaként még az előválasztás előtt beállító brit lapnak azt mondta, hogy Orbán Viktor alacsony és kövér, ő pedig magas és vékony. Később azzal védekezett, hogy csak vicces akart lenni, ám végül elnézést kért, amivel alighanem elkésett: saját táborából is kritikus hangok érkeztek a bárdolatlan mondat miatt. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára testszégyenítést emlegetett, mellesleg felvetette, hogy a főpolgármester gyaníthatóan magyarul nyilatkozott az újságnak, hiszen nem tud jól angolul. A magát európai elkötelezettségűként pozicionáló párbeszédes politikus nem tagadott, és elismerte, hogy a kormányfő jobban beszél angolul, mint ő.

Jogsértő gyakorlat
Mindezek nyomán hamar kiderült, hogy nincs nyelvvizsgája, csak egy egyetemi lektorátusi papírt szerzett, mégis tanított a Budapesti Corvinus Egyetemen a kétezres évek elejétől. Emiatt vizsgálat indult, az Oktatási Hivatal június 7-én hivatalból hatósági ellenőrzést rendelt el az intézményben. Azt elemezték, hogy a 2004. január 1-je óta terjedő időszaktól az oktatók jogviszonya, munkaköri besorolása szabályszerű volt-e. A 370 érintett oktatóból 32-t választottak ki mintaként.

A hivatal a napokban arra jutott, hogy Karácsony Gergely alkalmazása nem volt jogszerű, hiszen tanársegédként foglalkoztatták, noha nem volt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy azzal egyenértékű államilag elismert oklevele. Adjunktusi állásával is gondok voltak, hiszen a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy három éven belül doktorjelölti jogviszonyt létesít, hat éven belül pedig doktori fokozatot ér el, különben felmentik állásából. Egyébként 2014. augusztus 31-én Karácsony kezdeményezésére közös megegyezéssel megszűnt a jogviszonya az intézménnyel, akkor lépett át teljesen a politika világába.

Karácsony Gergely tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak”

Az Oktatási Hivatal egyértelműen megállapította: Karácsony Gergely tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak, az adjunktusi pedig a törvényi előírásoknak sem felelt meg, s az egyetem nem szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyt, holott azt kellett volna tennie. A Corvinus jogsértést követett el, de elévülés miatt nem lehet vele szemben szankciót alkalmazni.

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora (középen) Kovács László és Gurmai Zita MSZP-s politikusokkal a Magyar Nők Szövetsége székházában a Magyar Szocialista Párt Európa-politikai tagozata és a Táncsics Mihály Alapítvány konferenciáján 2012-ben. <br> Fotó: MTI / Mohai Balázs
Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora (középen) Kovács László és Gurmai Zita MSZP-s politikusokkal a Magyar Nők Szövetsége székházában a Magyar Szocialista Párt Európa-politikai tagozata és a Táncsics Mihály Alapítvány konferenciáján 2012-ben.
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Baloldali elkötelezettségű intézményvezetés
Az ügy érdekessége, hogy akkoriban Mészáros Tamás volt az egyetem rektora, az ő politikai elkötelezettségét jól illusztrálja, hogy 2002-től 2006-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöki tisztségét tölthette be. Ebben a bizalmi pozícióban szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok döntéshozóival.

Karácsony Gergely már azokban az években dolgozott az MSZP–SZDSZ-­kormánynak. A Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával 2004. január 1-­jétől szerződésben állt a cége, a Social Report Bt., politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazást kapott.

Karácsony már nem az a teflonpolitikus, akit hosszú éveken át építettek” (Deák Dániel)

Mészáros azt állította, nem tudott Karácsony kinevezéséről – amit egyébként ma már szégyell –, hiszen az egyetem ezerötszáz oktatóját nem ismerhette, a dékánok döntöttek a munkatársaik alkalmazásáról.

„Hagyjuk már ezt a hülyeséget!”
A főpolgármester sajátosan reagált az ügyre. Kezdetben még humorral próbálta elütni a dolgot, az egyik kijelentéséből – az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, neki hiperpasszív nyelvtudása van – bonmot és rengeteg mém született. A hivatali vizsgálat befejezése után pedig Facebook-posztban azt írta, „csatasorba állították a közigazgatást, hogy legyen muníció az ellenem folytatott lejáratáshoz”. Egyet sajnál, nevezetesen azt, hogy „a nagy lejárató akciójukkal, aminek én vagyok a célpontja, egyetemet, oktatókat, tanárokat vegzálnak, akiknek semmi közük ahhoz, hogy Orbánék tőlem féltik – helyesen – a hatalmukat”. Elmondása szerint büszke arra a közel tíz évre, amelyet oktatóként töltött a Corvinuson, büszke a tanítványaira, a közösen végzett tudományos munkára.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!