Patchwork

2021. augusztus 18. 13:47

Programajánló augusztus 20-ára hangolódva.

2021. augusztus 18. 13:47

Látogatható a Szent István-terem

Ferenczi-Bónis Orsolya 

Augusztus 20-án nyílik meg az újjászületett Szent István-terem és az a különleges kiállítás, amely a Budavári Palota déli összekötő szárnyának első emeletén vezet az újraalkotott történelmi emlékhelyre. A Szent István-terem – A Budavári Palota csodája című tárlat különlegességei közé tartozik Aba-Novák Vilmos a koronát Szűz Máriának felajánló Szent Istvánt megjelenítő festménye, amely kiállításon mostanáig nem volt látható, valamint első királyunk 1635-ben Rómában készült nagy hermája, amelynek talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A filozófus és esztéta Gulyás Gábor kurátor által megálmodott tárlat olyan kreatív megoldásokkal és modern eszközökkel is bemutatja Szent István örökségét, mint a király alakját megjelenítő mozgó és beszélő hologram. E kiállításon – melynek része Havadtőy Sámuel az Intelmeket megidéző kortárs művészeti installációja is – át vezet az út a teljes történeti hűséggel rekonstruált Szent István-terembe.

Az Ybl Miklós, majd Hauszmann Alajos tervei alapján átépített és bővített Budavári Palota a 20. század elejére kívülről és belülről egyaránt Európa egyik legrangosabb királyi rezidenciájává vált. Hauszmann Alajos a Szent István-terem berendezésének ügyét is a szívén viselte, így az a magyar iparművészet csúcsteljesítménye lett. A különlegesen szép faburkolatok Thék Endre alkotásai, a monumentális pirogránit kandalló Zsolnay Vilmos gyárában készült, s többek között Strobl Alajos és Jungfer Gyula is dolgozott a berendezésen. A kor legkiválóbb magyar mesterei által megalkotott terem megsemmisült az idők során, a Nemzeti Hauszmann-programnak köszönhetően viszont most korhű módon születhetett újjá. A díszítést és a bútorzatot az eredeti anyagok felhasználásával a lehető legpontosabban alkották újra az eredeti, hauszmanni elképzelés alapján országszerte mintegy húsz műhelyben. A terem és a tárlat augusztus 20-ától 31-éig ingyenesen látogatható.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

***

Fotó: MTI / Várkapitányság
Fotó: MTI / Várkapitányság

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!