A bográcsba bele kell tenni a hagymát, rá a lesózott halszeleteket, a farkat, a fejet – az ikrát, a tejet csak később –, fel kell önteni vízzel és alágyújtani. Ha elforrta a piszkosszürke habját, akkor kell beleszórni a pirospaprikát és belerakni a cicapöcsét; 35-40 perc után kész, közben meg kell főzni a gyufatésztát, és lehet ebédelni.
Persze csak első pillantásra tűnik ilyen egyszerűnek, de ahhoz, hogy valóban nagyszerű halászlét főzzön valaki, sokévnyi tapasztalatra – köztük rosszakra is, amikor az ember szentségel, mi a fenét ronthatott el –, továbbá rengeteg trükk ismeretére, speciális megoldásra van szükség.
Vannak az életben komoly dolgok, ahol nincs kvaterkázás, nincs haverkodás. Akkor rájöttem, ez »a« halászlé titkára is igaz”
halászlé titkára is igaz”