Új európai reneszánszra várva

2021. április 15. 00:14

2021. április 15. 00:14
Hajdú András

A koronavírus-járvány az európai politikai vitákat kiváltó problémák egy részét elfedte, másokat pedig felerősített az eltelt egy évben. Amikor a tét az, hogy az egészségünket meg tudjuk-e védeni, megmaradhatnak-e a munkahelyek, lehetséges-e egyáltalán a közösségi élet kereteit fenntartani, akkor a korábbi politikai, ideológiai csaták döntő többsége elveszíti jelentőségét.

Ebben a helyzetben három utat választhat egy politikai szereplő. Felméri a változás jelentőségét, és válaszokat keres az új helyzetre; tagadja a megváltozott helyzetet, és illúziókat kerget; esetleg passzivitásba fordul, és kivárásra játszik. Az európai politikusok körében az álmok kergetése nem ritka, amiért nem is lehet azonnal súlyos ítéletet mondani felettük. Nehéz feladat a politikai pályával járó ambíciókat és vágyakat a lehetőségekhez és a realitáshoz igazítani, illetve megtalálni az egyensúlyt a hatalom különlegessége és a hétköznapok valósága között. Ám a feladvány nem megoldhatatlan. Egy sikeres politikus felismeri a közösségépítés és -megtartás központi jelentőségét, ami a hosszú távú siker elengedhetetlen feltétele. Ha megvan a közösségre épülő stabil háttér, már a bátorságán és a kreativitásán múlik, milyen válaszokat ad a kihívásokra.

Elég egyetlen mondat, ami nem illeszkedik az elvárt szellemiséghez, és máris bekapcsol az inkvizíciós gépezet”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!