Mi leszünk a többség! – Matteo Salvini exkluzív interjúja a Mandinernek

2021. április 11. 07:00

Orbánnak volt ereje elhagyni az egyre inkább balossá laposodó Európai Néppártot; a Liga és a lengyelek készek arra, hogy valami újat csináljunk – mondja az olasz jobboldali párt vezetője.

2021. április 11. 07:00
null

Kohán Mátyás interjúja a Mandiner hetilapban.

Beszélgetésünk előtt találkozott Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. Az európai jobboldal jövőjéről, lehetséges szövetségekről beszélgettek. Mi történik majd ezen a téren a következő években, milyen megoldáson dolgoznak?
Azon dolgozunk, hogy Európa népeinek alternatívát kínáljunk a baloldallal, illetve az egyre inkább balra forduló jobbközéppel szemben. Az új mozgalmat ezért európai reneszánsznak hívjuk: olyan közös értékekből indulunk ki, mint a munka, az egészségügy – teljesen világos, hogy Európa egészségügyi téren, a covid elleni harcban megbukott –, az identitás, a keresztény értékek, a mezőgazdaság, a közös határvédelem, a biztonság. A célunk az, hogy az első számú erő legyünk az európai intézményeken kívül és belül.

Hogyan látja Orbán szerepét az új európai jobboldalon?
Ő az egyik lelke, az egyik motorja. Nem véletlen, hogy az első találkozásunkat Budapesten tartottuk! Úgy gondolom, hogy Magyarország, Lengyelország és Olaszország baráti népek és rokon politikai erők. Orbánnak volt ereje elhagyni az egyre inkább balossá laposodó Európai Néppártot. A Liga és a lengyelek pedig a rendelkezésére állnak annak érdekében, hogy valami újat csináljunk.

Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország alelnöke, Giorgia Meloni,  az Olaszország Fivérei elnöke és Matteo Salvini köszönti a résztvevőket az Együtt Olaszországért és a munkáért! címmel meghirdetett kormányellenes tüntetésen Rómában 2020. július 4-én. <br> Fotó: MTI / EPA / ANSA / Angelo Carconi
Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország alelnöke, Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei elnöke és Matteo Salvini köszönti a résztvevőket az Együtt Olaszországért és a munkáért! címmel meghirdetett kormányellenes tüntetésen Rómában 2020. július 4-én.
Fotó: MTI / EPA / ANSA / Angelo Carconi

Sajtóhírek szerint ön be akart lépni az Európai Néppártba. Igaz ez?
Nem, soha! Olaszország legerősebb baloldali pártjának elnöke múlt héten azt mondta, szép lenne, ha a Liga belépne a néppártba. Ez annyit jelent, hogy az elitnek tetszene, viszont sem nekem, sem az állampolgároknak nem.

Most két politikai erő áll az EPP-től jobbra. Lát bármilyen esélyt arra, hogy ezek egyesüljenek?
A cél az, hogy ne csak ők egyesüljenek, de más erőket is bevonjunk, ezáltal a baloldal, a szocialisták egyetlen valódi, erős alternatívájává váljunk. Ha mindenki felad a hatalmából egy apró darabkát, ha egyesülünk, az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek a Fidesszel együtt a második legnagyobb erő lehetne az Európai Parlamentben!

Bevonná Giorgia Melonit és az Olaszország Fivéreit is?
Biztosan.

Milyen most a kapcsolatuk Melonival?
Helyi szinten együtt kormányzunk, országos szinten eltérő döntést hoztunk. Ebben a vészhelyzetben a Liga jelen akart lenni, dolgozni akart, tettekre akarta váltani a bátorságát. Olaszország iránti szeretetünk diktálta azt, hogy belépjünk egy olyan kormányba, amely máskülönben balra billent volna. Mondok egy példát: a Liga kormányzati jelenléte a garancia a demokratikus kormányzásra és arra is, hogy a magyar és a lengyel kormányt nem szankcionálhatja vagy vadászhatja le az európai bürokrácia.

Azt a tendenciát látjuk az Európai Parlamentben, hogy a baloldali erők – a szocialisták, a zöldek, az Újítsuk meg Európát frakció – egységben dolgoznak a jobboldal ellen. Hogyan lehet legyőzni ezt a blokkot, amikor a legfontosabb kérdésekről van szó, a migrációról, a kínai és az orosz vakcináról, az úgynevezett jogállamiságról?
Ötletekkel és közös munkával. Ma éppen a vakcinákról beszéltünk, európai gyártásról, gazdasági együttműködésről, családtámogatásról, adózásról. Irigylem az egykulcsos személyi jövedelemadón alapuló magyar adórendszert, Olaszországban is népszerűsítem. Azt hiszem, hogy az Európai Parlamentben a közös értékeinkért folyó harc többséget nyerhet, és kiütheti a játékból a baloldalt. Ha az Európai Néppárt, a Konzervatívok és Reformerek, az Identitás és Demokrácia és egyéb csoportok összefognak, mi leszünk a többség.

Mit gondol a közös európai vakcinabeszerzésről?
Totális kudarcnak tartom. Az európai elit sokadik, ezúttal drámai kudarca; emberéletekbe került.

Néhány éve olvastam a könyvét, melyben az akkor még Matteo Renzi vezette Demokrata Pártra mint „méretre szabott fércpártra” hivatkozik. Ennek fényében mit gondol azon formációkról, amelyek a jobboldali értékekkel szemben a baloldallal fognak össze? Gondolok például a Jobbikra vagy az Európai Néppárt skandináv tagjaira.
Olaszországból nézve ez abszurd. Hihetetlen például a magyarországi ellenzéki orgia, amely a nácizmussal vádolt szélsőjobbtól a szélsőbalig tart Orbán és a Fidesz leküzdése céljából. Úgy gondolom, csúfos véget érnek, a nép a közérthetőséget szereti. Aki csak a hatalomért fog össze, mint a skandináv országokban vagy Magyarországon, nem nyer.

Határszemlén. Matteo Salvini még belügyminiszterként magyar kollégájával, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel Röszkénél 2019. május 2-án. <br> Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Határszemlén. Matteo Salvini még belügyminiszterként magyar kollégájával, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel Röszkénél 2019. május 2-án.
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Amikor önök kormányon voltak, Olaszországot rendszeresen támadta az Európai Parlament és az Európai Bizottság a bevándorláspolitika miatt. Hogy védekezzen a jobboldal az ilyen támadások ellen?
Rengeteg, nem is tudom pontosan, mennyi perem van folyamatban a határvédelem miatt, de a nép, az emberek egyetértenek velem. Sokkal inkább segítjük az afrikai kontinens fejlődését, ha Afrikában költjük el a pénzt, nem pedig itt. Úgy gondolom, a határvédelem kérdésében is lehet az Európai Parlamentben többséget találni. Ebben a kérdésben több Euró­pát akarunk, noha általában ennek ellenkezőjével vádolnak minket, Orbánt, Morawieckit meg engem. Rendre azzal támadnak, hogy Európa ellen küzdünk, közös biztonságunk, a közös védelem érdekében azonban több Európát szeretnénk.

A Liga technikai koalícióban a Demokrata Párttal, az Öt Csillag Mozgalommal, Matteo Renzivel és másokkal kormányoz együtt. Magyarországon sokan nem értik, miért léptek be önök ebbe a koalícióba.
Azért, hogy ne hagyjunk a baloldal kezében egy olyan fontos országot, mint Olaszország, kétszázmilliárd eurónyi uniós alapot és olyan döntéseket, amelyek visszavonhatatlanok lennének. Példát mondok: megpróbálták törvényileg bevezetni a genderelméletet az iskolákban, perre küldeni azokat, akik azt állítják, hogy a gyerekeinknek szükségük van egy anyára és egy apára. Ezt a törvényt meg fogjuk állítani, mert a Liga kormányzati szereplő. Ha kívül maradtunk volna, erre nem lett volna hatalmunk.

Szóval visszanézve helyesnek tűnik a döntés?
Ezt majd a tények alapján ítéljük meg. Én jobban szeretek egy meccsen játékos lenni, mint néző.

Röviden: két év múlva közös parlamenti frakció lesz majd az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia?
Remélem, annál korábban is. Ez a cél.

Matteo Salvini
1973-ban született Milánóban. 1990-ben lépett be az Északi Ligába, a Liga elődszervezetébe. 2004 és 2006 között a párt európai parlamenti képviselője, majd lemondott tisztségéről, visszament Milánóba, ahol a helyhatósági választáson bekerült az önkormányzatba. A 2008-as parlamenti választás után a képviselőház tagja lett, majd 2009-ben ismét az Európai Parlamentben folytatta. 2013-ban megválasztották a párt főtitkárának. 2018 júniusa és 2019 szeptembere között Olaszország miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere; hivatala alatt az általa bevezetett migrációs intézkedésekkel jelentősen csökkent az illegális bevándorlók és a tengerbe vesző emberek száma Olasz­országban, ám ezeket 2020-ban az új kormány eltörölte. Idén új kabinet alakult, amelynek a Salvini vezette Liga ismét tagja.

1973-ban született Milánóban. 1990-ben lépett be az Északi Ligába, a Liga elődszervezetébe. 2004 és 2006 között a párt európai parlamenti képviselője, majd lemondott tisztségéről, visszament Milánóba, ahol a helyhatósági választáson bekerült az önkormányzatba. A 2008-as parlamenti választás után a képviselőház tagja lett, majd 2009-ben ismét az Európai Parlamentben folytatta. 2013-ban megválasztották a párt főtitkárának. 2018 júniusa és 2019 szeptembere között Olaszország miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere; hivatala alatt az általa bevezetett migrációs intézkedésekkel jelentősen csökkent az illegális bevándorlók és a tengerbe vesző emberek száma Olasz­országban, ám ezeket 2020-ban az új kormány eltörölte. Idén új kabinet alakult, amelynek a Salvini vezette Liga ismét tagja.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. április 11. 19:03
Ha ez összejön.. az nem lesz semmi. - Az AfD kb beszorul a náci sarokba, a hatalom gyakorlatilag bedarálja - Le Pen ugyanabban a zsákutcában vergődik évtizedek óta - Salvini bár jó arc, de nem érzem rajta a formátumot Bemegy a faszi a kocsmába és köpköd jobbra balra, "jól vezet a mama" mondogatja. Kérdi a csapos: - Mi történt? - Stoppoltam és felvett egy 100hoz közeli banya. Hihetetlen sebességgel ment, és mikor jött egy hajtűkanyar, a halálra készültem, és azt mondtam neki, nyanya ha ezt a kanyart beveszed, kinyallak. Picsába phü, phü, de jól vezet a mama.
youngboy
2021. április 11. 18:32
Ez Európa utolsó esélye. Hajrá Orbán, forza Salvini e Meloni!
olajfa1
2021. április 11. 17:12
A LIBSIBOLSIK MÁR VISÍTANAK!!!! Érzik a vesztüket! Már rájöttek hogy ezt jó alapossan "tútóták"... Csak hogy innem már fejvesztés -vagyis "arcvesztés"- nélkül nem lehet a libsibolsi fasisztáknak vissazfordulniuk!!!
Robur
2021. április 11. 17:04
És a kvótáról mi a véleménye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!