Tárgyiasult gondolat

2021. március 24. 12:42

2021. március 24. 12:42
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Pár napja hozta nyilvánosságra Budapest egyik főpolgármester-helyettese a Városliget és a budai Várban lévő múzeumok rendezéséről szóló látványterveket. Megszokhattuk, ahány megszólaló, annyi vélemény, ám a látványtervek ezúttal sosem látott egységfrontot hoztak létre: senkinek sem tetszettek. Nem csoda, hiszen az ott látott modernista falanszter egyszerűen ronda.

Mindez jó alkalom a gondolkodásra. A főpolgármester-helyettes is a közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozta második, erősen magyarázkodó posztjában. Ez a poszt győzött meg arról, hogy nem érti igazán, mi a gond a tervekkel; tovább védte az erényeiket. De lehetnek bármilyen erényei egy tervnek, ha a megálmodott épületek egyszerűen csúnyák. Vajon hogyan alakul ki effajta érzéketlenség építészekben és politikusokban az esztétikum iránt? Az építészet alapkérdéseinek ismételt felvetése nem magyar sajátosság: épp a minap adta közre az Európai Bizottság a kontinens építészetének megújításáról szóló koncepcióját, amely a Bauhaus reneszánszát hirdeti meg. De miért is fontos a szépség? Gondolkozzunk közösen erről is!

Épületeket hozunk létre azért, hogy éljünk, dolgozzunk, tanuljunk vagy éppen aludjunk bennük. Ez a funkciójuk. De ha csak ennyit kellene megoldani, vajon miért nem épít minden kultúra egyforma épületeket, kortól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül? Azért, mert többet várunk tőlük annál, mint hogy kiszolgáljanak. Szeretnénk, ha kifejeznék azt, kik vagyunk, és mit gondolunk a világról. Ezért jelentéssel ruházzuk fel őket, aminek hordozója az esztétikum.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!