Sorsunk az éghajlatváltozás

2021. március 03. 13:38

A népvándorlások és a járványok, de a mezőgazdasági forradalom és a reneszánsz mögött is az éghajlat változása állt. A most kibontakozó folyamatoknak rengeteg vesztesük lesz, ám a civilizáció ezúttal is felülkerekedhet – állítja az Észak egyik kedvenc ismeretterjesztője.

2021. március 03. 13:38
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az orosz tél XII. Károly svéd királyt, Napóleont és Hitlert is térdre kényszerítette. Julius Caesar a viharok miatt nem tudta elfoglalni Britanniát (ezáltal megmenteni a birodalmát), s a mongolok sem Japánt. A középkori kis jégkorszak egész Európát képes volt káoszba taszítani, az El Niño pedig döntően hozzájárult a maja civilizáció hanyatlásához. A sikeres birodalmak fejlett kultúrájuknak, jól szervezett hadseregüknek és hatékony politikai rendszerüknek köszönhették győzelmeiket. Az időjárást azonban sosem tudták uralmuk alá hajtani, s legtöbbjüknek ez okozta a vesztét. A holocén kor kezdete óta kilenc jelentős éghajlatváltozással kísért időszakot azonosítottak. „Ezek nagyjából 1500 éves időközönként követték egymást. És láss csodát: a jelek szerint mind egybeesnek civilizációnk történetének kritikus szakaszaival.”

Fotó: Brain bar
Fotó: Brain bar

Marcus Rosenlund a finnországi svéd rádióállomás munkatársa, a tudományos ismeretterjesztés és az időjárás szerelmese. „Ha újrakezdhetném, meteorológus lennék” – fogalmazott eddigi legizgalmasabb könyvének megjelenésekor. Örömteli fejlemény, hogy Az időjárás és a történelem című remekbe szabott, személyes hangvételű, lebilincselő stílusban megírt kötet most magyarul is napvilágot látott.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!