Meghasonlottak a zöldek Kurz mellett

2021. február 10. 12:03

Mocsaras a talaj az osztrák koalíció talpa alatt. Január végén kitoloncoltak három fiatal kaukázusi bevándorlót, a kormánykoalícióban lévő zöldeknek pedig megszakadt a szívük.

2021. február 10. 12:03
null

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Január 27-én szállt fel a schwechati repülőtérről egy München érintésével a Kaukázusba tartó gép, fedélzetén számos elítélt szexuális ragadozóval, rablóval és tolvajjal, meg néhány grúz és örmény fiatallal. Az osztrák közvéleményt megrázta Sona, Asot, Tina és Lea esete: a két Ausztriában született testvérpárra, amely olyannyira integrálódott az osztrák társadalomba, hogy anyanyelvét nem is beszélte folyékonyan, jelentős médiafigyelem közepette csapott le a belügy. Sona kereskedelmi főiskolán tanult, testvérével, Asottal együtt Örményországba küldték vissza. Tina a Stubenbastei gimnáziumba járt, családja 2012-ben szabad akaratából utazott ki Ausztriából, majd 2014-ben jogosulatlanul visszatért. Azóta hatszor próbálták őket kitoloncolni, mindeddig sikertelenül – most kistestvérével, Leával és édesanyjukkal együtt Grúziába kerültek vissza, apjuk Ausztriában maradt. A kitoloncolás éjszakáján több mint kétszázan tüntettek az idegenrendészet bécsi épülete előtt, eredménytelenül; a demonstrálók között volt a Zöldek, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a liberális Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) párt számos képviselője, valamint a kitoloncolt fiatalok iskolatársai.

Ez persze nem jött jól a Zöldeknek, amely alig több mint egy éve, 2020. január 7-én lépett koalícióra Sebastian Kurz kancellár Osztrák Néppártjával (ÖVP). Miután a Zöldek alkancellárja és három minisztere tétlenül végignézte, ahogy Kurzék szigorú bevándorláspolitikája a fejére hullik, több rangos zöldpolitikus is kikelt a közösségi médiában a kancellár és Karl Nehammer belügyminiszter ellen. Sigi Maurer frakcióvezető úgy nyilatkozott, hogy „osztozunk a felháborodásban, ugyanígy érzünk, a szívünk megszakad”, csakhogy másfajta koalíciónak nincs mandátumtöbbsége. Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltjeként megválasztott köztársasági elnök kifejezte: „nem tudom és nem is akarom elhinni, hogy olyan országban élünk, ahol erre ebben a formában tényleg szükség van”, Werner Kogler alkancellár pedig embertelennek és felelőtlennek nevezte az integrálódott fiatalok kiutasítását.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!