A New York-i Kossuth-szobor nincs veszélyben

2021. január 20. 11:47

Az Amerikában ünnepelve fogadott Kossuth Lajos emlékműve évtizedek óta hirdeti a magyarság ügyét New Yorkban.

2021. január 20. 11:47
null

Janzsó Viktor írása a Mandiner hetilapban.

Ahogy az utazó lelkesen baktat a manhattani Central Parkban az Amerikai Természettudományi Múzeum felé, az épületet elérve egy három alakból álló, jókora szobor fogadja: Theodore Roosevelt egykori amerikai elnököt jobbról egy őslakos indián, balról pedig egy afroamerikai férfi fogja közre. Roosevelt lovon ül, a két másik alak gyalogosan kíséri a paripa mellett a nyeregben a messzeségbe révedő elnököt. A szobor talapzatánál kis tábla figyelmeztet, hogy az emlékmű társadalmi megítélése vitatott. Az épületben már egy egész folyosón berendezett „tárlat” ismerteti a látogatóval a problémát. Az intézmény nem rejti véka alá, hogy az emlékmű üzenete sértő, a rasszok közötti társadalmi hierarchia ilyetén ábrázolása már nem kívánatos, s bár a múzeum tiszteleg Roosevelt öröksége előtt, kérésére a város el fogja távolítani a szobrot a bejárat elől.

Hasonló a helyzet a múzeum épületétől néhány háztömbnyire található Kolumbusz körtéren is. Ott az olasz felfedező több mint húsz méter magasan, egy oszlopon állva fürkészi az Újvilág partjait, az emlékművet egyébként a helyi olasz közösség adakozásából állították 1892-ben. Kolumbusz megítélése azonban mára olyan szintre jutott (a kontinens őslakos közössége a népirtást és ősi kultúrája alávetését, elpusztítását látja a spanyolok megjelenésében), hogy a városi szobrok felülvizsgálatára létrehozott önkormányzati tanácsadó bizottság három évvel ezelőtti jelentésében a szobor eltávolítására tett javaslatot. A lépést csak az olasz közösség elemi felháborodása s így New York állam kormányzójának konfliktuskerülése akadályozta meg.

Ez a két példa is jelzi, hogy a történelem és az emlékezetpolitika igencsak mozgásban van az Egyesült Államokban, s így természetesen New Yorkban is. Ezt a hol nyugodtabb, hol hevesebb társadalmi párbeszédet a múlt évben a rendszerszintű rasszizmus, valamint az afroamerikai lakosságot érő rendőri erőszak miatt kirobbanó társadalmi mozgalom megmozdulásai csak fokozták. A Kolumbusz-­szobor jelenleg is fémkorlátokkal van körülvéve, s állandó rendőri őrizet alatt áll.

Ami az olasz közösségnek a Kolumbusz-szobor, az az itteni magyaroknak minden bizonnyal a Kossuth-emlékmű, az emberben pedig akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy a történelem jelenleg is zajló nagy átértékelése mennyiben érintheti a helyi magyarság legfontosabb köztéri emlékhelyét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!