Bundesmutti 15

2020. december 11. 13:00

Tizenöt éve vezeti Németországot jó időkben, rossz időkben, a bukdácsolásokból rendre kimentve magát. Miközben a Kereszténydemokrata Uniót kilúgozta, balról szerzett új szavazókat, megkerülhetetlenné téve pártját. Angela Merkel virtigli középpolitikus, egy kihalóban lévő faj utolsó képviselője.

2020. december 11. 13:00
null

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Rombuszban tartott kézfejéről már az is látott mémeket, aki azt sem tudja, hol van Németország; kereszténydemokrata pártelnökként legalizálta a melegházasságot, és kikapcsolta az atomerőműveket, majd összeveszett Magyarországgal a menekültválság kapcsán – de végig gondoskodott arról, hogy a kritikus pillanatokban továbblendüljön a magyar–német együttműködés. Épp tizenöt éve van hatalmon Angela Merkel német kancellár, és bár jövőre – ígéri – visszavonul, kéznyomát évtizedekig magán viseli majd Európa vezető hatalma.

„Egy fecske nem csinál nyarat. Abból a tényből, hogy én létezem, nem szabad alibit csinálni” – kommentálta 
2005 novemberében kancellári beiktatását Németország első női, első egykori NDK-s és első természettudós kormányfője. Addigra már jó másfél évtizedes politikai múlttal, a háttérben fölfelé lépkedve, sokak által – tévesen – lenézetten jutott fel a csúcsra, miközben kiiktatta számos ellenlábasát, a válsághelyzeteket pedig a maga előnyére fordította.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!