Jobb utat, Kárpátalja!

2020. október 08. 02:26

Hamarosan önkormányzati választást tartanak Ukrajnában. Kárpátalján a hagyományoknak megfelelően leginkább a közutak és az infrastruktúra javításával kampányolnak a jelöltek – miközben a színfalak mögött zajlik a helyezkedés.

2020. október 08. 02:26
null

Dankai Péter írása a Mandiner hetilapban.

Október 25-én helyhatósági választást tartanak Ukrajnában. A közigazgatási reform révén a megyékben megváltoztak a területi felosztások: új, illetve nagyobb, összevont járások születtek, kistérségek (hromadák) alakultak. A reform bevezetésével a választási rendszer is megváltozott, így az októberi szavazáson megyei, járási és kistérségi tanácsokba juthatnak be a képviselőjelöltek. A falvakat nem közvetlenül választott polgármesterek fogják irányítani, az úgynevezett sztarosztákat a nép akaratából megválasztott kistérségi vezetők jelölik majd ki a szintén a szavazópolgárok által megválasztott kistérségi tanács képviselő-testületének jóváhagyásával.

A választáson idén hatvanöt párt vesz részt, a legtöbb közülük nem országosan, hanem egy vagy több megyei tanácsba szeretne képviselőt küldeni. Az országos felmérésekben első helyen a Volodimir Zelenszkij államfő vezette A Nép Szolgája áll 15,5 százalékkal. A kormányzó pártot két 11,4 százalékos támogatottsággal bíró alakulat, a Jurij Bojko vezette Ellenzéki Platform – Az Életért, illetve a Petro Porosenko egykori államfő irányította Európai Szolidaritás követi.

Kárpátalján a helyi politikai szervezetek vezetik a népszerűségi listát. Azt azonban nem igazán tudni, mely pártok delegáltjai lesznek a befutók. Vannak esélylatolgatások, de biztosra egyik jelölt sem mehet. Munkács polgármestere, Andrij Baloha új, magáról elnevezett párt színeiben indul a városvezetői székért. A többek között a magyarság elleni kirohanásairól elhíresült politikus pártjában jó néhány magyar képviselő neve is feltűnik, például a beregszászi kistérség vezetői posztjáért Kovács Zoltánt – korábbi pártjának beregszászi járási képviselőjét – állította harcba. Emellett olyan személyek is beléptek a Baloha-pártba, akik korábban Petro Porosenko vagy Julia Timosenko tömörölését erősítették. Az, hogy szélkakasként viselkedő képviselők egyik pártból a másikba járkálnak át, nem új keletű jelenség a huszon­kilenc éve független ország politikai életében. Eközben Ungváron huszonkét polgármesterjelölt indul, közülük tizenketten függetlenként. A felmérések alapján a jelenlegi polgármester, Bohdan Andrijiv a legesélyesebb, őt a kormánypárt ezúttal függetlenként induló politikusa, Viktor Scsadej követi.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!