Most jó magyarnak lenni Horvátországban

2020. július 15. 23:35

„Politikai erőnkkel minden bizonnyal eddig soha nem látott dolgokra leszünk képesek a következő években” – állítja Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, zágrábi parlamenti képviselő.

2020. július 15. 23:35
null

Ádám Rebeka Nóra interjúja a Mandiner hetilapban.

Elégedett a horvátországi választás eredményével?
Ami a legfontosabb, hogy azok a politikai erők, amelyek az előző négy évben vezették Horvátországot, pozícióban maradtak. Vonatkozik ez elsősorban a Plenković vezette Horvát Demokratikus Közösségre (HDZ), amely sokkal jobb eredményt ért el, mint amit a közvélemény-kutatások mértek. Így meglettek a feltételei egy rendkívül gyors kormányalakításnak. A HDZ 66 mandátumot szerzett önállóan, és 76 kell a többséghez. Abból, ami hiányzik, nyolcat már megadtak neki a nemzeti kisebbségi képviselők, tehát mi is, és két kisebb centrumpárt is, így megvan az, ami szükséges a kormányalakításhoz.

És a magyar eredmények?
Ami minket illet, rekordtámogatást kaptunk. Ami külön fontos, hogy abban a két drávaszögi járásban, ahol még magyar élet folyik, és magyar intézményeink vannak – noha ma már nem vagyunk többségben egyik járásban sem –, sikerült olyan magas részvételi arányt elérni a magyar településeken, hogy több szavazatot kaptunk, mint bármely ott is működő horvát párt. Tehát a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) sikerült két járásban nyernie, ami soha nem fordult még elő Horvátország függetlensége óta. Ezt annak tudjuk be, hogy sikeresen egyesítettük ezt a kis közösséget az előző három évben, és most a gyakorlatban is meglátszik, hogy elkezdtünk egységesen együttműködni. Így jóval többre vagyunk képesek.

A drávaszögi járások magyar településein 60-80 százalékos volt a részvétel, szemben az országos 50 százalék körülivel. Ilyen jól sikerült a kampány, a mozgósítás?
Abszolút a mozgósításon múlt, de azt szeretnénk hinni, hogy a kampány is jól sikerült. Pozitív kampány volt, nem foglalkoztunk senki és semmi mással – csak azzal, hogy az előző húsz év megosztottságát feloldjuk, és víziót alkossunk a következő húsz évről. A jövőről beszéltünk, és úgy éreztük, hogy sokan megértették az üzenetünket. Még sohasem fordult elő, hogy ebben a két nagy és gazdag drávaszögi járásban mi legyünk a legnagyobb politikai erő, úgyhogy ez óriási dolog.

Miből adódott korábban a megosztottság?
Elsősorban a magyarországi kormányok becstelen tevékenységéből. Abból eredeztethető, hogy 2002–2010 között a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány hihetetlen mértékű anyagi támogatással – csak azért, hogy a HMDK-t ellehetetlenítse – létrehozott saját magának egy infrastruktúrát. Évek kellettek, hogy leépítsük. Most sikerült a ránk kényszerített megosztottságot orvosolni. Sikerült közös célokat kitűznünk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!