Fókusz

2020. június 03. 14:39

2020. június 03. 14:39
null

Június 4-én este negyed kilenctől a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült, A beszéd Apponyi a magyar ügy védelmében című televíziós drámának. A film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet gróf Apponyi Albert a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el a francia külügyi tárca földszinti dísztermében. 

A 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású, sokat idézett, emblematikus felszólalásában Apponyi nemcsak elfogadhatatlannak nevezte a feltételeket, hanem úgy fogalmazott: ha Magyarországnak választania kellene a béke elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, „úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg”. A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy a beszéd dramatizált, történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával – és történész szakértői kiegészítésekkel – a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar nemzetnek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!