A derű pápája

2020. május 28. 00:14

Meglepetés volt, amikor 1978-ban ő jelent meg a Szent Péter-bazilika balkonján. Aztán a világ megszokta a lengyel szentatyát – ő pedig a világ plébánosa lett.

2020. május 28. 00:14
Szilvay Gergely

Száz éve született II. János Pál. Korosztályom számára ő volt „a pápa”. A bíborosai, püspökei és papjai többsége számára is. Elődje, I. János Pál egy hónapos pontifikátusa az egyik legrövidebb volt a történelemben, amit a harmadik leghosszabb követett – Szent Péter és a 19. századi IX. Piusz után. Meglepetés volt, amikor 1978-ban ő jelent meg a Szent Péter-bazilika balkonján, 
a riporterek próbálgatták kiejteni a nevét – Karol Wojtyła –, bár a latin Carolus némileg megmentette őket. Moszkva megdöbbent.

Fotó: MTI / Szebellédy Géza
Fotó: MTI / Szebellédy Géza

Pontosan 455 év telt el addigra az utolsó nem olasz pápa halála óta: az utrechti születésű VI. Adorján rövid ideig, 1522–23-ban ült Szent Péter trónján. II. János Pál az első szláv pápa is volt, aki így különös figyelmet szentelt a szláv népeknek.

Aztán a világ megszokta a lengyel szentatyát – ő pedig a világ plébánosa lett. Ahova csak lehetett, elutazott, több mint száz utazást tett szerte a Földön. Konfliktusba került különféle rezsimekkel jobbról és balról egyaránt. Mindenki szerette emberközeli, jóságos személyiségét, derűs arcát, amely azt üzente: ne féljetek! Ezt szolgálta az is, hogy 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté; megmutatta ezzel, hogy ma is vannak szentek, s az nem a régmúlt ósdi meséje.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!