Vizsgadrukk

2020. április 09. 00:41

Tűkön ülve várja több mint százezer diák, hogy megtudja: fog-e, és ha igen, hogyan érettségi vizsgát tenni a járvány idején. Több forgatókönyv is reális lehet. Bár a kormány a héten bejelentést ígér, valójában minden azon múlik, hogy a következő időszakban hogyan alakul a koronavírus-helyzet.

2020. április 09. 00:41
null

Szalai Laura tudosítása a Mandiner hetilapban.

Azt már az iskolák bezárásakor lehetett tudni, hogy a diákok közül az érettségizők lesznek a legnehezebb helyzetben. Több mint százezer végzős tanuló hetek óta várja, hogy kiderüljön, mikor és hogyan teheti le az érettségi vizsgáját – azt ugyanis már egy ideje sejteni lehet, hogy nem a hagyományos forgatókönyv szerint fog zajlani. Igaz, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, a koronavírus elleni védekezéshez felállított oktatási akciócsoport vezetője március 20-án, négy nappal a távoktatásra való áttérés után még arról beszélt, hogy ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve megtartható az érettségi. 

„Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeli eltolás, mind pedig egyéb oktatási, levezetési megoldások” – tette hozzá. A kormány múlt szombaton jelezte, hogy a kérdésben még húsvét előtt tájékoztatást szeretne adni. Így várhatóan lapzárta idején születhet döntés az érettségi ügyében – bár minisztériumi forrásunk jelezte, végleges még aligha lesz, hiszen minden a pandémia alakulásán múlik. A Mandiner a sok bizonytalanság ellenére igyekezett utánajárni annak, hogy milyen forgatókönyvek reálisak a vizsgák lebonyolítására.

Írásbeli érettségi vizsga egy nyíregyházi gimnáziumban 2018 májusában. A koronavírus-járvány miatt először az is felmerült, hogy idén ne érettségizzenek a diákok, hanem kapjanak megajánlott jegyeket.<br>Fotó: MTI / Varga György
Írásbeli érettségi vizsga egy nyíregyházi gimnáziumban 2018 májusában. A koronavírus-járvány miatt először az is felmerült, hogy idén ne érettségizzenek a diákok, hanem kapjanak megajánlott jegyeket.
Fotó: MTI / Varga György

Három forgatókönyv

„Minden percben változik a helyzet” – hangsúlyozza lapunknak egy, az oktatási akciócsoport munkájára rálátó forrásunk, amikor a körvonalazódó megoldásról kérdezzük. Mint mondja, többféle javaslat van a fejükben, s minden attól függ, hogyan alakul a járvány. „A hétvégén kiderült: Budapesten nagy a kockázata annak, hogy berobban a járvány. Ezt is mérlegelni kell, az érettségizők jelentős része ugyanis a fővárosban vizsgázna” – magyarázza. Ami mostanra biztos: az nem járható út, hogy egyáltalán ne legyen érettségi – pedig először, mint arra minisztériumi forrásunk rámutat, ez is felmerült. Ebben az esetben mindenkinek az utolsó lezárt félévei alapján kapott jegyei kerültek volna be az érettségi bizonyítványába.

Az írásbeli érettségi objektívebb, logisztikailag jobban megoldható, mint ha kizárólag szóbeli vizsgákra kerülne sor
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!