Halva született béketerv

2020. február 13. 03:36

Az 1945 utáni világrend egyik meghatározó konfliktusa továbbra is megoldatlan marad.

2020. február 13. 03:36
Szalai Máté

„Múlt héten egy úttörő izraeli–palesztin béketervet jelentettem be. Felismerve, hogy az összes eddigi kísérlet kudarcba fulladt, eltökéltnek és kreatívnak kell lennünk annak érdekében, hogy stabilizáljuk a régiót, és lehetőséget adjunk fiatalok millióinak arra, hogy egy szebb jövőt teremtsenek” – így szólt Donald Trump amerikai elnök évértékelő beszédében a szerényen csak az évszázad megállapodásának nevezett izraeli–palesztin békejavaslatáról. A legtöbb megfigyelő szerint a terv gyakorlatilag halva született: Washington érdemben nem konzultált a palesztin vezetéssel a részletekről, a benne lévő javaslatok egyértelműen Izrael-pártiak, a kritikus nemzetközi támogatás hiányában megvalósulásának esélye pedig a nullához közelít.

Ennek fényében az arab közösségi médiában az évszázad megállapodása helyett az évszázad átverésének nevezik a javaslatot, arra utalva, hogy az amerikai elnököt és az izraeli kormányfő Benjamin Netanjahut elsősorban belpolitikai okok mozgatták a terv bejelentésekor. Ebből a szempontból sikeres lett a kezdeményezés: mindkét politikus nyerő szériával kezdheti a mindkettejüknek választási évet jelentő 2020-at. A béketerv Netanjahunak fontosabb lehet pillanatnyilag, hiszen a március 2-ára kiírt izraeli választásra készülve nagyon jól jött a kormányzó Egyesülés (Likud) pártnak a Washingtonból érkező politikai felhatalmazás nemzetközijog-ellenes gyakorlatok fenntartására és kibővítésére. Ráadásul így a kormányfő elterelheti a figyelmet az ellene irányuló korrupciós vádakról, és számára kedvező módon tudja alakítani a politikai napirendet. Így Netanjahu legfontosabb ellenfele, a Kék és Fehér ellenzéki szövetség vezetője, Beni Ganc is rá volt kényszerítve, hogy támogassa a béketervet. A fejlemények fényében egyre nőnek a Likud győzelmi esélyei, vagy éppen egy Netanjahu–Ganc koalíciós együttműködés lehetősége.

A béketerv megvalósulásának esélye a nullához közelít”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!