Elég volt a hálapénzből?

2020. január 28. 23:35

Be lehet-e tiltani a hálapénzt? Egyelőre megoszlanak a vélemények az orvostársadalomban. Az viszont biztos, hogy először nekik kell állást foglalniuk a kérdésben, és a lépéshez jelentős béremelésre is szükség lesz. Utánajártunk, hogy megérett-e a helyzet a paraszolvencia kivezetésére.

2020. január 28. 23:35
null
Konopás Noémi

Alig melegítették fel széküket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) két hónapja megválasztott vezetői, máris ledobták a kommunikációs atombombát: az orvosbérek jelentős emelése után kriminalizálnák a paraszolvenciát. Kincses Gyula elnök és Lénárd Rita alelnök bejelentette: nemcsak a hálapénzt elfogadó orvosokat, hanem az azt adó betegeket is büntetnék. Tény, egyre sürgetőbb, hogy a magyar társadalom szövetébe ivódott káros gyakorlat megszűnjön, ám arról, hogy mikor és hogyan kellene kivezetni, megoszlanak a vélemények.

MEGALÁZÓ ÉS EMBERTELEN

Először is fontos tisztázni, hogy a köznyelvben hálapénznek nevezik az orvosnak utólag adott, valamint az előre, valamilyen előjog megvásárlására szánt anyagi fizetséget is. Holott a kettőt nem szabad összekeverni. „A hálapénz az a juttatás, amelyet az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét követően a beteg vagy hozzátartozója hálája, köszönete jeléül a szolgáltatásban közreműködő egészségügyi dolgozónak önként nyújt. Amennyiben az nem kötelesség honorálása, nem jogtalan előny, elfogadása vesztegetést nem valósít meg” – szögezi le a Kúria 2015-ös határozata.

Borbély Zoltán ügyvéd, aki az első magyar hálapénzügyben védőként vett részt, nem híve a „hirtelen felindulásból” elkövetett jogalkotásnak. Úgy látja, a Kúria kimondta: a hálapénz nem jogtalan előny, így nem is lehet bűncselekmény. Az már más kérdés, ha a beteg azért fizet, hogy előjogokat vívjon ki magának egy másik beteggel szemben. Az ugyanis szerinte is lehet bűncselekmény vagy bűncselekményben való közreműködés, felbujtás vagy bűnsegély.

Az ügyvéd elhamarkodottnak véli a MOK-nak a hálapénz kriminalizálására tett javaslatát. „Az, hogy a paraszolvencia legyen bűncselekmény, olyan drasztikus beavatkozás, mint ha jogászként hoznék döntést arról, hogy a beteget altassuk-e műtét közben. Gondoljunk csak bele, milyen embertelen egy idős nőt azért büntetni, mert sikeres szemműtétje után borítékkal szeretné kifejezni a háláját – hívja fel a figyelmet. – Addig, amíg magát a hálát nem lehet betiltani, a formáját sem lehet kriminalizálni. Az önként, utólag adott hálapénzt bűncselekménynek tekinteni semmiképpen nem lehet.” Borbély Zoltán szerint az etikai szabályzat, a kórház orvosigazgatója a munkaszerződésben tilthatja az elfogadását, az orvos pedig egyfajta erkölcsi mércének tekintheti saját magával szemben, de a kriminalizálása olyan mértékben megalázó és embertelen, mint amilyen a paraszolvencia maga is.

A többség szeretne egy munkahelyről, tisztességes bérből megélni
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!