Diploma előtt, kinevezés után

2020. január 14. 14:54

Hogy lehet egyetemistaként vezetni egy helyettes államtitkárságot? Hogyan tud felzárkózni a kormány Gyurcsány csetbotjához és a Momentum netes kommunikációjához? Miért jönne haza ma egy huszonéves külföldről? Kinek az ügye a fenntarthatóság? Interjúnk Rácz Zsófiával, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral.

2020. január 14. 14:54
null
Constantinovits Milán
RÁCZ ZSÓFIA
1997-ben született, az ELTE joghallgatója. Az egyetem első évében sikeresen megpályázta az ifjúsági ENSZ-küldötti pozíciót, így 2017 szeptembere és 2018 szeptembere között Magyarországról másodikként ő képviselte hazánk fiataljait a világszervezetben. Miután lejárt a mandátuma, az egyetem harmadévében az Alapjogokért Központ elemzőjeként dolgozott. 2019 elején elnyerte a Magyar Foundation ösztöndíját, így négy hónapot töltött Washington D. C.-ben, ahol a Center for European Policy Analysis ösztöndíjasaként dolgozott. Miután hazatért, Novák Katalin államtitkár politikai tanácsadó munkatársaként kezdett dolgozni a Fidesz-frakciónál. 2020. január 8-ától az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Milyen érzés úgy állami vezetőnek lenni, hogy a kinevezésedért még törvényt is módosítottak?

Ez a törvénymódosítás nem értem, nem miattam, hanem a fiatalokért történt. Itt lehetőség nyílt arra, hogy egy fiatal képviselje a fiatalokat, akkor is, ha a szakmai tapasztalata mellett még nincs meg a diplomája. De kizárólag erre a pozícióra érvényes a változtatás.

Mégis, a kinevezés olyan üzenetet is közvetít a fiataloknak, hogy egyáltalán nem szükséges elvégezned az egyetemet ahhoz, hogy komoly pozícióba kerülj…

Nem értek egyet ezzel, hiszen én is meg fogom szerezni a diplomámat. Nem intézményt vezetek vagy ellátórendszert koordinálok, hanem az a feladatom, hogy a fiatalokat képviseljem, és segítsem a nekik szóló kormányzati intézkedések bővítését. Szerencsére kiváló – nálam bölcsebb és jóval tapasztaltabb – szakemberekre támaszkodhatok, így én nem az adminisztratív és bürokratikus feladatokkal, hanem a fiatalok és a kormány közti sikeres együttműködés kialakításával foglalkozom. Egyébként pedig számos példát láthatunk arra, hogy a hagyományos diplomaszerzés-munka sorrend megfordult, elég csak az ügyvédi irodákban dolgozó joghallgatókra gondolni. Én sem hobbiból járok három éve jogi egyetemre, nem tennék így, ha úgy gondolnám, hogy nem szükséges és fontos a felsőfokú végzettség. Szerintem minden joghallgatótársam nevében mondhatom: nálunk jobban senki nem várja, hogy a kezünkben legyen a diploma.

Én sem hobbiból járok három éve jogi egyetemre
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!