Szabadon száll a mérges füst

2019. november 19. 23:52

A nagy tengerjáró hajók klímaromboló gázkibocsátására vonatkozó szabályok szigorításáról tárgyalt november közepén az ENSZ. A robbanómotoros autókkal szembeni módszeres „gyűlöletkeltéshez” és szabályozásai iránti hevülethez hasonlót azonban fura módon eddig nem nagyon tapasztalt a rendkívül környezetszennyező iparág.

2019. november 19. 23:52
null
Joób Kristóf

November 11-e és 15-e között tartotta az üvegházhatású és légszennyező gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló ülését az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezete (IMO). A delegáltak egyebek között arról tárgyaltak, hogy a hajók sebességének  20 százalékos csökkentésével mérsékelnék a klímára káros gázkibocsátást. Úgy tűnik, erre az egyetlen konkrét lépésre futotta ahhoz, hogy teljesítsék az ENSZ által kidolgozott merész stratégiai célokat: a kibocsátás felezését 2050-ig, illetve a fosszilis erőforrások arányának 40 százalékos csökkentését. Számos más megoldás is terítéken van, de vagy anyagi, vagy technikai okokból egyelőre nehezen megvalósítható. Egyéb rövid távon is érzékelhető hatású változtatásban egyelőre nem tudtak egységes álláspontra jutni az egyes államok – szögezi le az Euractiv.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. november 25. 16:03
"Érdekes kérdés, hogy a tengeri utas- és áruszállítással járó, sokkal veszélyesebb légszennyezés miért nem váltott ki soha ekkora visszhangot." Érdekes kérdés, (viszonylag) egyszerű válaszok: 1) mivel (sokkal) kevésbé marketingelhető (viszonylag kevesen élnek nyílt tengeren, az európai "belső" tengereken meg már korábban is érvényben voltak ún. kibocsátás-ellenőrzési övezetek) 2) mivel más érdekeket sért, mint az autóipar elleni lobbitevékenység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!