Polgártársak!

2019. november 05. 20:58

El kell döntenünk, hogy a burzsoázia anyagi győzelmében vagy pedig az emberi méltóság iránti érzék és kulturális integritásunk helyreállításában akarunk részt venni.

2019. november 05. 20:58
Czopf Áron
Czopf Áron

Végre is mi hát a polgári karakter? Citoyenjellem vagy bourgeois-alkat? Vonjuk csak kérdőre magunkat: államférfiúi erény-e, vagy csupán dekadens képmutatás? Megújulás vagy válságmenedzsment? Összetéveszthetetlenül sajátunk ez a kérdés, de globálisan és korunkra nézve is egyetemes érvényű.

A kapitalizmus újkori győzelme során az emberi gondolkodás egyik leggyökeresebb változásával szembesülünk. Az élet minden terén ez juttatta ugyanis érvényre a polgári civilizáció kulturális hegemóniáját. Sokat ígért ez a forradalom. Mint azt Albert Hirschman meggyőzően kimutatta, nem kevesebbet, mint hogy a vallási elragadtatás és a militarista dicsőségeszmény őskáosza helyébe egyetlen állandó és kiszámítható emberi törekvést állít, mégpedig „a pénzszerzés szelíd szenvedélyét”. Nem látomás és indulat kell nekünk, hanem pénz – sustorogtak egymás közt a kapitalizmus győztesei, és hamarosan saját arcukra is formálták az egész nyugati civilizációt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!