Hová tűnt az ombudsman?

2019. november 27. 15:13

Az ombudsman fő eszköze a nyilvánosság – ha él vele.

2019. november 27. 15:13
Smuk Péter

Az alapvető jogok biztosa az alaptörvényünk értelmében az alapvető jogokkal kapcsolatban tudomására jutó visszásságokat vizsgálja vagy vizsgáltatja, orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez. Az ombudsmannak, az előző alkotmányban országgyűlési biztosnak is mondott intézmény célja tehát az alapvető jogok védelme sajátos megközelítésben, hiszen akkor is fordulhat hozzá bárki, ha a jogsértésnek még csak a veszélye áll fenn.

Magyarországon több „ombudsman” is létezett a rendszerváltás óta, a nemzetiségek jogainak,  a jövő nemzedékek jogainak védelmében (ők most helyettesként működnek), továbbá adatvédelmi biztost (ő ma már hivatal) és oktatási jogok biztosát, sőt egyetemi ombudsmant is ismerünk. Az új alaptörvénnyel kicsit átrendeződött a biztosok rendszere. A hivatalban levő alapvető jogi biztost, Kozma Ákost az idén választották meg, szeptemberben lépett munkába.  Az ombudsmani hivatal elhelyezése ideiglenes, ám ez sem megnyugtató indok arra, hogy megértsük, miért nem látható az intézmény és maga a biztos úr.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!