Az Akadémia világító egere

2019. november 20. 00:13

Amikor Kóka János akadémiai intézeteket akart megszüntetni, abból nem gyártottak demokráciavitát – véli Gereben Balázs. A világító egeret szabadalmaztató kutató és kollégája, Fekete Csaba a tudományért krokodilkönnyeket hullató médiaszereplőkről, a tudomány szabadságáról, illetve kutatás és innováció kapcsolatáról is beszél lapunknak.

2019. november 20. 00:13
null
Oláh Dániel

Gereben Balázs és Fekete Csaba elárulja, hogy csak azért van szabadalmuk, mert egy ismerősük is végigküzdötte ezt az utat, és megosztotta velük a tapasztalatait. A személyes kapcsolatok nélkül nem jutott volna eszükbe, hogy az eszközt, amelyet a saját tudományos problémáik megoldásához, alapkutatási célra hoztak létre, gyógyszercégek is tudnák használni, és ez akár pénzügyileg is hasznos lehet – mutatnak rá, hogy profitorientált társaságoktól már pénzt kérhetnek az egérmodell használatáért.

ELVESZNEK A MAGYAR ÖTLETEK

Szerintük probléma Magyarországon, hogy a szabadalmaztatás és az innováció fontossága hiányzik az alaptudományi kultúrából, nem kapnak róla információt a kutatók, pedig a szabadalom bejelentéséhez szinte elég a tudományos közlemény megírása. „Mi is abban a tudományos kultúrában nőttünk fel, hogy a nemzetközi publikáción kívül más nem igazán számít” – mondják, pedig fontos lenne, hogy a hazai kutatók felismerjék, ha egy eredményüket szabadalmaztatni érdemes a publikálás előtt, mert abból az országnak anyagi haszna származhat, szemben a publikációval, amellyel a kutatók közrebocsátják az eredményeiket, „lemondva” róluk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!