Merre tovább, Budapest?

2019. október 29. 16:26

Mennyiben befolyásolhatja a Karácsony-féle hangfelvétel a főpolgármester-választást? Mit hozhat ellenzéki oldalon egy országos kudarc? Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét és Horn Gábort, a Republikon Intézet elemzőjét ültettük egy asztalhoz, hogy megvitassák az önkormányzati választás forgatókönyveit.

2019. október 29. 16:26
null
Constantinovits Milán

Megszokhattuk, hogy minden hazai választást egy értelmezési háború kísér a kormány és az ellenzék oldaláról. Miben látják önök a vasárnapi voksolás valódi tétjét?

Mráz Ágoston Sámuel: Az ellenzék a saját narratívája szerint újra nekiveselkedik, hogy legyőzze a Fidesz-rendszert; ahogy a plakátjain is hirdeti. Szimbolikusan és gyakorlati szempontból azonban elsősorban a főpolgármester-választás számít. Ha Karácsonyt megválasztanák, 2006 után újra sikerélménye lehetne az ellenzéknek a fővárosban. Ha nem, elindul egy új ellenzéki útkeresés. Ez esetben ugyanis világos, hogy az összefogás jelenlegi stratégiája megbukott. S ne feledjük, vannak olyanok az ellenzéki oldalon, akiknek ez új lehetőséget jelenthet: itt Gyurcsány Ferencre érdemes gondolni.

„Az őszödi beszéd nem profi, hanem amatőr módon került ki az MSZP-től”

Horn Gábor: A legtöbb helyszínen szimbolikus jelentőséggel bír a választás, hiszen tartalmilag annyira kiüresedtek az önkormányzatok, hogy majdnem mindegy, Tarlós Istvánnak vagy Karácsony Gergelynek hívják a főpolgármestert. Nem hiszem azt sem, hogy ellenzéki győzelem esetén a Fidesz bosszút állna. Emlékezzünk rá, az 1998 és 2002 közötti Budapestellenes politikának jelentős szerepe volt Orbán bukásában. Nem hiszem, hogy ezt a hibát újra elkövetnék, hiszen ellenzékben is működnek városok, mint Salgótarján vagy épp Szeged.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!