Óraátállítási dilemma: nem lehetnénk balkániak?

2024. október 26. 20:30

Az óraátállítás közel egy évszázada kíséri a hétköznapjainkat, ám mára egyre inkább viták övezik szükségességét, de hasznosságát is. Az eredetileg háborús energiamegtakarítást szolgáló gyakorlat eltörlését már 2018-ban kezdeményezte a Bizottság, de nem történt semmi. Sőt, most egy órával többet alszunk.

2024. október 26. 20:30
Time change

Nyitóképünk: Illusztráció

 

Az óraátállítás története világháborús gazdasági szükségszerűségként indult. Az első világháború idején, 1916-ban a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia központilag előrébb állította az órákat, hogy spóroljanak a mesterséges világításokon.

Bár sokan Benjamin Franklinhez kötik az ötletet, valójában csak egy francia diplomáciai anekdotában említette az amerikai polihisztor humorosan a napfény hasznosítását, az első konkrét javaslatot pedig a 19. század végén George Vernon Hudson új-zélandi rovarász írta le.

A háborús időszámítás végül békeidőben is gyökeret vert, mivel a hosszabb ideig tartó világosság csökkentette az áramfogyasztást és növelte a gazdasági aktivitást. Európa és Észak-Amerika nagy részén elterjedt az óraátállítás, viszont az eltérő időszámítások miatt kezdetben káosz alakult ki – például a nemzetközi vasúti menetrendekben.

Magyarországon az óraátállítást a második világégést követően először az 1950-es években, majd az 1980-as évek energiaválságának hatására ismét bevezették,

míg 1996-tól az EU egységesítette az időszámítást.

Az Európai Bizottság (EB) 2018-ban Jean-Claude Juncker elnöksége alatt kezdeményezte az óraátállítás eltörlését, miután egy társadalmi egyeztetés során a szavazásban részt vett európai polgárok 84 százaléka támogatta annak megszüntetését. A részvételi arány egyébként Magyarországon 0,21 százalék volt. A javaslat szerint 2019 lehetett volna az utolsó év az óraátállításra, és az Európai Parlament (EP) 2019-ben hivatalosan is támogatta ezt, 2021-ig kitűzve a végső határidőt. Azonban máig nem történt változás.

Erről részletesebben ITT már beszámoltunk.

Óriási dilemma volt: tartozzunk-e a Balkánhoz vagy sem?

Egy, a Meteor című folyóiratban pár éve megjelent cikk kitért rá: az évenkénti kétszeri óraátállításon kívül más útja is van a világosság és az ébrenlét illesztésének. A tanulmány megemlíti Kertész Ferenc a Természettudományi és az Orvostudományi Közlönyben már az 1940-es években megjelent téziseit, amelyek szerint

a legjobb megoldás talán nem is a nyári időszámítás, hanem a kelet-európai időzónára való áttérés volna.

Kertész hangsúlyozta, hogy a zónaidőrendszer bevezetése idején hazánk az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, s annak egész területén egységes időszámítást volt célszerű bevezetni. A közép-európai időzóna középvonalát jelentő 15. keleti hosszúsági kör Bécs és Linz között átszelte a Monarchiát, ezért kézenfekvő választás volt a közép-európai zónaidő bevezetése.

Az első világháború után – a Monarchia megszűnésével – viszont ez a tényező okafogyottá vált, mégsem történt időzónaugrás Magyarországon.

Kertész megfogalmazta továbbá javaslatként, hogy azok az országok, amelyek teljes területe két időzóna középvonala közé esik, így Magyarország is, azt az időzónát válassza, amelyiknek a középvonala tőle keletre esik.

A szerző emellett érvelt, majd megemlítette, ez sokak szemében egyet jelentett volna a Balkánhoz való csatlakozással.

Viszont egyelőre minden maradt a régiben, mondhatni: vasárnap éjjel 3 óráról 2-re kell majd visszaállítani az óráinkat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GrumpyGerald
2024. október 26. 22:15
Az időzóna szerintem jó, a gond az agyhalott állítgatással van. Valamelyik barom kitalálta és a hülyeség annyira ragadós, hogy még a magasságos inkompetens politikai boszokránykonyha EJŰ se tudja kigyilkolni. Ezt az egyet pedig megköszönném ennek a vérgőzös sóhivatalnak.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 21:43
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­­­e­­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
szemlelo-2
2024. október 26. 21:41
" így Magyarország is, azt az időzónát válassza, amelyiknek a középvonala tőle keletre esik." Ez egy szamárság. A Föld egy óra alatt 15 fokot forog. Ez alapján a greenwich-i idő (GMT) a +7,5 foktól a -7,5 fokig terjed. A közép-európai idő pedig 7,5 foktól 22,5 fokig. Budapest 19 fokon van, Nyíregyháza is csak a 21,7 fokon. Csak az ország legkeletibb csücske lóg ki a 22,5 fokból. Tehát pontosan benne vagyunk a közép-európai időzónában. Spanyolországban is ugyanezt az időt használják, pedig az országnak a legkeletibb pontja is 3,3 fokon van, tehát mélyen benne a greenwich-i időzónában. A legnyugatibb vége pedig -9,2 fokon van, tehát még a greenwich-i zónán is túl! Mégis közép-európai időt használnak.
Ad majorem Dei gloriam
2024. október 26. 21:32
Érdemes lenne áttérni keletre (ebben is). Semmi értelme nincs, hogy nyáron hajnali 4 körül már világos van. Bár még mindig jobb a helyzet, mint pl. Kínában, ahol Sanghajtól Xinjiangig egy időzóna van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!