Itt vannak a részletek: százezrek, milliók érkezhetnek lakásvásárlásokhoz

2024. október 26. 16:37

Kiderült, lehetőség nyílik az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználására. A Nemzetgazdasági Minisztérium részletes tájékoztatója tisztázza a felhasználási lehetőségeket és a vonatkozó szabályokat.

2024. október 26. 16:37
Pénz // Forint

Nyitókép forrása: Stockphoto

2025-től ideiglenesen lakáscélra is felhasználhatóak lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások. A Nemzetgazdasági Minisztérium októberben rendelettervezetet és egy részletes listát tett közzé, amelyben meghatározták, milyen felújításokra fordítható ez a pénz.

Az új szabályozás széleskörű lehetőséget kínál azok számára, akik önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtötték megtakarításaik egy részét, és most lakáscélú felhasználásban gondolkodnak. A rendelkezések alapján az összegből nemcsak saját, hanem házastárs vagy gyermek számára is vásárolható ház, lakás vagy telek, illetve ingatlanrész. Emellett a megtakarítást lakásvásárlásnál önrészként is fel lehet használni.

Így azok is könnyebben ingatlanhoz juthatnak 2025-től, akik nem rendelkeznek nagyobb saját megtakarítással, és a nyugdíjpénztárban is csak korlátozott összeg gyűlt össze.

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetés után kiadott egy tájékoztatót, amelyben a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokkal segítenek tisztázni a felmerülő aggályokat.

***

A megtakarítás felhasználásának kik lehetnek a kedvezményezettjei?

A pénztári egyéni megtakarítás felhasználásának kedvezményezettje lehet egyrészt a pénztártag maga, továbbá a pénztártag házastársa, illetve gyermeke vagy gyermekei. A megtakarítás felhasználását igazoló dokumentumon tehát a pénztártag neve helyett annak családtagjainak neve is szerepelhet.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás lakás-, házvásárlás célú felhasználásának lehetősége vonatkozik az önerőből, vagyis hitel felvétele nélkül történő ingatlanvásárlásokra?

Igen. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok egyéni számlájukon felhalmozott megtakarításaikat a jogszabály módosításának értelmében felhasználhatják önerőből történő – hitelfelvétel nélküli – ingatlan vásárlására is, azaz az ingatlan vételár fennmaradó részének a kiegészítéséhez. Az adásvételi szerződés bemutatásával a felhasználás történhet elő- és utófinanszírozással. Előfinanszírozás esetén az eladó számlájára utalandó a vételár fennmaradó része, utófinanszírozásnál pedig a vevő kapja meg az igényelt összeget.

Hogyan történik a megtakarítás felhasználása otthonfelújítás esetén?

Felújítás során minden esetben utólagos finanszírozás történik, tehát a pénztártag minden esetben előfinanszírozza a felújítási munkálatokat, a pénztár pedig a feltételek teljesítését követően a jogszabályban szereplő határidőig (beadást követő 60 nap) utólag kifizeti a költségeket. A pénztártag összesen három alkalommal, tömbösítve nyújthatja be a már számlával igazolható költségeinek az elszámolását.

Az ingatlan korszerűsítésének lehetőségei köréből kimaradt esetek felülvizsgálatra kerültek?

A korszerűsítésre, vagy felújításra vonatkozó lehetőségek felsorolása a jogszabályban kibővült, számos felhasználási lehetőség szerepel már benne. Ezek külső és belső felújítási-, korszerűsítési-, és bővítési lehetőségekre egyaránt vonatkoznak. Így például a szaniterek beszerzésétől a burkolóanyagon át az építő-alapanyagon keresztül a kerítéselemekig minden érthető alattuk. Az ezekről készült számlák összesen három alkalommal, tömbösítve nyújthatók be.

Hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a felújítás eredményét?

Nem. A jogszabály a lehetőség egyszerűbbé tétele érdekében nem ír elő ilyen feltételt a felhasználás kifizetéséhez.

Hogyan lehet felhasználni a megtakarítást lakáshitel-törlesztésre?

A megtakarítás összege felhasználható rendes (havi) törlesztésre, elő- és végtörlesztésre is.

Mi szükséges a kifizetéshez?

Önerőből történő ingatlan- vagy telekvásárlás, vagy a vételár kiegészítéséhez való felhasználás esetén az adásvételi szerződést kell benyújtani. A kifizetéshez otthonfelújítás, bővítés, vagy építés esetén szükséges a munkálatokat vagy beszerzéseket igazoló számlák benyújtása legfeljebb három alkalommal, tömbösítve. Lakáshitel rendes (havi), elő- vagy végtörlesztése, illetve munkáltatói kölcsön törlesztése esetén a hitelszerződést szükséges benyújtani. Az előfinanszírozott elő- és végtörlesztés esetén továbbá az ez irányú banki igazolást kell benyújtani. Utófinanszírozás során a lakáshitel aktuális törlesztésekor pedig az átutalást igazoló számlakivonatot is szükséges a pénztár felé eljuttatni, legfeljebb három alkalommal, tömbösítve.

Milyen határidők vonatkoznak a felhasználásra?

A számlák pénztárhoz való benyújtásának végső határideje 2025. december 31-e. A pénztár kifizetésére vonatkozó határidő az előírt feltételek teljesülését követően 60 nap. Az előbbieknek megfelelően tehát az utolsó kifizetés határideje 2026. március 1-je.

Milyen jellegű adómentesség vonatkozik a felhasználásra?

A megtakarítás felhasznált összege szja- és szocho-mentes, ugyanakkor ennek szabályozása nem az önkéntes pénztári törvény hatálya alá tartozik. Az adószabályokat érintő vonatkozó változásokat a kormány beilleszti a megfelelő jogszabály módosításába.

Szükséges-e a felhasználást az adóbevallásban szerepeltetni?

Nem, a megtakarítás felhasználását nem szükséges az egyénnek az adóbevallásában szerepeltetnie.

Hány alkalommal kerülhet sor a felhasználásra?

A pénztártag legfeljebb három alkalommal, a számláit összegyűjtve, tömbösítve nyújthatja be igényét költségeinek elszámolására az egyéni számláján lévő megtakarítása, legfeljebb a 2024. szeptember 30-i egyenlegének erejéig.

Honnan tudja meg a pénztártag, hogy mekkora összeg felvételére jogosult?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak minden pénztártag számára 2024. december 31-ig tájékoztatót küldenek ki az ügyfél által megjelölt kapcsolattartási módon. A tájékoztatónak tartalmaznia kell az egyén felhasználható pénztári egyenlegét (legfeljebb a 2024. szeptember 30-ig felhalmozott összeg), valamint felhívja a figyelmet a szabályokra és a gyakorlati tudnivalókra is. Az erre vonatkozó rendelkezés a társadalmi egyeztetést követően kerül be a jogszabályba.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000126
2024. október 26. 18:44
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­­­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
o1gtolvaj-3
2024. október 26. 18:42
Hany cikk lesz naponta a kanaanrol?
Akitlosz
2024. október 26. 18:10
Az állam növelni akarja az ingatlanvagonnal rendelkezők vagyonának az értékét. Kik is utaznak az ingatlanbizniszben? Csak a keresletet növeli mesterségesen, a kínálatot nem, ez pedig árfelhajtó hatású.
scorpicores
2024. október 26. 17:06
A csapból is az folyik, h az ünkéntes pénztárakból majd kiáramlik pénz és kezdődik a nagy ingatlan vásárlás. Erről annyit, hogy az átlagos megtakarítás a pénztárakban 2M Ft, na ebből lesz majd giga ingatlan árrobbanás...Amúgy ráadásul csak 30 év alattiak használhatják fel...az ő átlagos megtakarításuk viszont 1M Ft alatti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!