A nyugati szankciók globális élelmiszer-szuperhatalommá tették Oroszországot

2024. augusztus 30. 15:05

Oroszország jelentősen növeli szántóföldi növénytermesztését, a következő évtizedre az európai és közép-ázsiai régió termelésének harmadát Moszkva adja majd. Mindez jól mutatja, hogy a nyugati szankciók gyakorlatilag élelmiszer-nagyhatalommá tették Oroszországot.

2024. augusztus 30. 15:05
rubel gabona
Nagy Kristóf

Nyitókép: Aleksandr Bunin/Getty Images

Oroszország válhat a világ legnagyobb növénytermesztő országává a 2030-as évekre – derül ki az OECD és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) 2024-2033 közötti előrejelzéséből. A 2021-2023-as bázisidőszakhoz képest

Moszkva 2,2 millió hektárral növeli a szántóterületét 2033-ig, amely Magyarország összes szántóterületének több mint a felével megegyező terület. A legnagyobb növekedését a szójabab-termelés adhatja, a következő évtized elejére a régió szójakészletének közel felét Oroszország termelheti.

Az Európai Unió 2014-ben vezetett be élelmiszer-embargót Oroszországgal szemben a Krím-félsziget elfoglalása miatt. A szankciók hatására az EU-ban átmenetileg jelentős tejválság alakult ki, mivel jelentősen visszaesett a kereslet. Sok uniós piaci szereplő éveken keresztül folytatta az élelmiszer- és alapanyag-kereskedelmet orosz vállalatokkal, jellemzően Szerbián és más harmadik országokon keresztül.

Mára ugyanakkor mind az uniós, mint az orosz piac hozzászokott az élelmiszer-embargóhoz. Az EU-s szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre a mezőgazdaságban és sokszorosára növelje termelésbe vont területét. Ennek köszönhetően nem csak önellátóvá vált, de jelentős készletek jutnak exportra is.

Az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna átmenetileg nem tudott élelmiszert szállítani a piacaira. A tengeri szállítási útvonalak mára többé-kevésbé járhatóvá váltak, ám sok ukrán vállalat célpiaca már az Európai Unió lett, köszönhetően az átmenetileg bevezetett vám- és kvótamentességnek.

A háború, majd a kedvező uniós export miatt kiesett célpiacokra pedig ma már Oroszország szállít mezőgazdasági alapanyagot, elsősorban a Közel-Keletre. Az előrejelzések szerint ráadásul világszerte tovább csökkenhet a legfontosabb gabonanövények ára. A kínálat a becslések szerint nő, mivel az előrejelzések szerint világszerte nagyobb termés várható búzából, ráadásul Oroszország több jelentős felvásárló országban is megvetette a lábát. Annak, hogy az ukrán élelmiszerek a korábbi célpiacok helyett egyre nagyobb mennyiségben már az EU-ba érkeznek, Moszkva nyert a legnagyobbat, mivel sok közel-keleti és afrikai országba már az orosz gabona érkezik.

Azzal, hogy Moszkva jelentős készleteket csoportosított át exportra, tovább nőtt a globális kínálat, ami tartósan alacsony árakat eredményez és Oroszország bevételeit növeli.

Noha az orosz befolyás növekedése a globális piacokon nem veszélyezteti az Európai Unió pozícióit, a szankciók végső soron odavezettek, hogy Oroszország nem csak önellátóvá vált a legfontosabb élelmiszer-alapanyagokból, de jelentős készleteket exportál ma már a világ minden tájára. Az előrejelzések pedig azt mutatják, Moszkva tovább növeli a globális kínálatot, ezzel egyrészt megkerülhetetlen tényezővé válik az afrikai és ázsiai piacokon, másrészt pedig képessé vált arra, hogy közvetlenül hatást gyakoroljon a világpiaci árakra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. augusztus 30. 18:36
A gabona félék termesztésének növelése nem jelenti azt, hogy az orosz élelmiszer-szuperhatalommá válik.
Karvaly
2024. augusztus 30. 16:44
És közben az EU zseniális tehetséggel teszi tönkre a saját mezőgazdaságát. Volt egy érdekes cikk, miszerint a cári Oroszország mezőgazdasági exportőr volt, a szovjet importőr - és a szovjet kereteken belül ezen nem is tudott változtatni. Most pedig megint exportőrré válik, miközben az EU pedig sodródik abba az irányba, hogy képtelen legyen az önellátásra - ami érdekes hasonlóság a szovjet Oroszországhoz képest. 2014, embargók: akkor ez volt a csodafegyver, ami szintén besült, emlékszem még arra, hogy ez leginkább az Oroszországhoz legközelebbi mezőgazdasági országokat sújtotta (Lengyelország, Magyarország), természetesen az EU megígérte a kompenzációt, ami természetesen csak ígéret is maradt. Akkor még azt hittük, hogy egy kis idő múlva visszazökken a régi kerékvágás, hát nem, az a piac örökre elveszett. Köszönet bölcs EU-s vezetőinknek!
llnnhegyi
2024. augusztus 30. 16:09
-:))))) A szankciók tulajdonképpen "keleti nyitás",a bolondos nyugat részéről.
llnnhegyi
2024. augusztus 30. 16:07
Óriási előnye, a fekvése Oroszországnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!