A járvány óta nem tapasztalt pánik tört ki az amerikai tőzsdén, leállhat a kereskedés

2024. augusztus 05. 17:33

A piacok sokkot kaptak a legfrissebb amerikai munkanélküliségi adatoktól, így az sem kizárt, hogy elmarad a mai kereskedés.

2024. augusztus 05. 17:33
amerikai tőzsde

Nyitókép: Javier Ghersi/Getty Images

Akkora vérfürdő van a tengerentúli tőzsdéken, hogy négy év után ismét leállíthatják a kereskedést. Az 1987-es nagy összeomlás óta alkalmazott eljárással a pánikszerű eladásokat próbálják meg kivédeni, ugyanakkor a piac már a Fedet hibáztatja, amiért nem kezdte el időben a kamatcsökkentéseket – írja a CNN-re hivatkozva a Világgazdaság.

A múlt héten közölték a júliusi munkaerőpiaci adatokat, amelyek lehangoló képet festenek az amerikai gazdaságról, egyúttal felerősítették a félelmet, hogy 

recesszióba csúszik az Amerikai Egyesült Államok.

Péntekig sok közgazdász és befektető úgy érezte, hogy az úgynevezett „puha leszállás” következik, amelyre akkor kerül sor, amikor az inflációnak sikerül lehűlnie anélkül, hogy a munkanélküliségi ráta jelentősen emelkedne. Ez azonban rendkívül ritkán sikerül.

Ezek a remények azonban gyorsan elszálltak, miután a júliusi foglalkoztatási jelentés szerint az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája 4,3 százalék, majdnem 1 százalékponttal magasabb, mint az év elején volt.

A konszenzus szerint most kemény leszállás következhet be, az infláció pedig a lassuló gazdaság rovására lehűl. De egyre nagyobb a félelem attól is, hogy talán még ennél is rosszabb a helyzet, és a gazdaság kényszerleszállás felé tart, ami a világjárvány kezdetéhez hasonlít, amikor hirtelen minden rosszabbra fordult.

Olyan esemény történhet ma, amire négy éve, még a Covid-19 idején volt példa, azaz leállíthatják a kereskedést a New York-i tőzsdén. Az automatikus leállításának az a célja, hogy megakadályozza a pánikszerű eladásokat és vásárlásokat. 

Ezt a rendszert a fekete hétfő, az 1987-es piaci összeomlás után vezették be, amikor a Dow egy nap alatt több mint 22 százalékot zuhant. Az egész piacra kiterjedő megszakítók akkor lépnek működésbe, ha az index az előző záráshoz képest jelentős mértékben esik.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. augusztus 10. 23:49
Amerika nem véletlenül rabolja le Európát!!!! A gyarmatokat kezdte fosztogatni a túlélésért!!!!:)) A beépített ügynökei egyenlőre jól szuperálnak!!!:)))
connorj
2024. augusztus 06. 02:37
Ez sokkal nagyobb bajt sejtet
google-2
2024. augusztus 05. 21:23
Biden és Harris köz tehetetlen? Vagy ők az elnökválasztással vannak elfoglalva?
Mandiner444hu
2024. augusztus 05. 20:23
Tudható volt hogy az Izraeli háború a valódi ok csak hazudtak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!